Ne dobj ki semmit: ezek a biohulladékok kincset érnek

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Vannak olyan konyhai divatok, amik tényleg menő gondolatokat képviselnek és még értelmesek is: ilyen például a zero waste mozgalom, ami a konyhai hulladékok csökkentésére buzdít. Nem csak környezetbarát szempontokból jó ötlet ez, de a konyhai kreativitást is ösztönzi.

A zöldje

Letéphetem a zöldjét? Kérdezi a néni a piacon retekre, karalábéra, mindenre, és ez még a jobbik eset, általában tépi azonnal, ha kell, ha nem. Pedig kell, de még mennyire, hogy kell, mindenbe, mindenhez jók ezek a zöldek, csak kicsit rájuk kell hangolódni.

Pestók

Mindenből lehet pesto, ami zöld, csak a megfelelő arányokat kell betartani, ami a következő:

  • egy nagy csokor zöld levél, például reteklevél, karalábélevél, és így tovább
  • egy nagy marék olajos mag, ami lehet akár kesudió, dió, mogyoró, tökmag, szotyi is 
  • egy deci olívaolaj
  • só, fűszerek, reszelt sajt

A leveleket durván feldaraboljuk, majd a magokkal együtt mehetnek a mozsárba vagy az aprítóba, ahol, miközben összedolgozzuk és pépesítjük őket, hozzáadjuk az olajat.

Salátákba, levesekbe, főzelékekbe

Minden salátának jót tesz egy kis extra zöld, de a levesek, főzelékek is meghálálják ezeket a leveleket. Mivel különösebben harsány ízük nincs, nagyon jól simulnak bele többféle környezetbe is, még ha másféle zöldségek vannak körülötte, az sem baj.

zo ldse g hullade k

Karfiolszár, brokkoliszár

A szárak abban különböznek a levelektől, hogy nagyon ízes, gazdag részei a zöldségnek, így talán még nagyobb veszteség őket kihajítani. Nagyon jót tesznek bármilyen levesnek, alaplének, de ha magából a zöldségből készítünk krémlevest, ahhoz is mindenképp csapjuk hozzá a szárakat. Egy dologra érdemes figyelni: a szárak tovább főnek, mint a rózsák, a brokkoli és a karfiol esetében is, így ezeket kicsivel hamarabb kell elkezdeni főzni. 

Levesbetét

A szárak nagyon szuper levesbetétként is működhetnek: míg a krémleves fő, a karfiol-vagy brokkoliszárakat serpenyőben vagy sütőben ropogósra, roppanósra kell sütni, és ezt szórni tálaláskor a krémleves tetejére.

 Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük