Villámgyors lazacos wellington brokkolival egybesütve - Így a gyerkőcök is megeszik

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A brokkoli iránti rajongásom továbbra is töretlen. Úgyhogy folyamatosan gyűjtöm az ötleteket, hogyan lehetne beépíteni ezt a remek, szuper egészséges zöldséget a mereven ellenálló családom étrendjébe.

A legújabb felfedezésem a lazacos expressz wellington, amit amúgy bármilyen zöldséggel felturbózhatunk. Jelen esetben a nem éppen népszerűségéről híres brokkolival próbáltam meg, és az eredmény minden várakozást felülmúlt.

A  spenótos brokkolifőzelék receptje után többen felvetették, hogy de mi van akkor, ha a család a spenótért sem rajong. Akkor ugyebár az egybeturmixolós ötlettel se lehet majd rászedni őket.

Nyilvánvalóan csodát tenni nem lehet.  De a következő brokkoli-furfang tényleg annyira zseniális, hogy még a legelutasítóbb aprónépeknek és apáknak is érdemes feltálalni. Az enyéim falták és dicsérték, úgyhogy dagadtam a büszkeségtől, na és persze örültem is módfelett, hogy a hűtőmben szomorúan árválkodó fél brokkolinak ilyen dicső vége lett. 

Ha ez nem lenne elég - nekem amúgy elég lenne - újdonsült brokkolis kedvencem gyorsan megvan, pofonegyszerű elkészíteni és ráadásul még látványos is. Úgyhogy ha esetleg váratlanul szerveződik nálunk egy vendégség és hirtelenjében nem tudjuk, mit dobjunk össze, jusson eszünkbe a lazacos villámgyors wellington. Nem kell más hozzá, csak lazacfilé és leveles tészta. A töltelék kapcsán pedig egy kevés maradék zöldség és kreativitás. Az én verzióm hatványozottan a maradékfelhasználás jegyében készült. Mondom is mindjárt.

Lazacos wellington brokkolival egybesütve

lazacwellington2.gif

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 zacskó leveles tészta
  • 4 darab lazacfilé (darabonként kb. 180 g)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0.5 fej brokkoli
  • 125 gramm mascarpone
  • 1 darab tojás
  • ízlés szerint só és bors
  • ízlés szerint parmezán vagy sörélesztőpehely
Recept idők

Elkészítés:

A brokkolit megmossuk, lecsepegtetjük, apró rózsáira szedjük, előpároljuk - én párolóedényt használok, 5 percig párolom.

Egy kis fej vöröshagymát felaprítunk és egy kevés olajon megdinsztelünk. Hozzádobjuk a brokkolit, a mascarponét, sózzuk, borsozzuk, parmezánnal vagy sörélesztőpehellyel ízesítjük, és az egészet átforgatjuk. Majd félretesszük kihűlni.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra.

A lazacok bőrét lehúzzuk. A lazachúst megmossuk, lecsepegtetjük, sózzuk, borsozzuk. A leveles tésztát kiterítjük, és elhelyezzük rajta a lazacokat úgy, hogy majd teljesen be tudjuk bugyolálni azokat a tésztával. A lazacok tetejére egy kevés mascarponés brokkolit halmozunk, majd ráhajtjuk a tésztát, a széleket összecsipkedjük a kezünkkel. Fordítunk egyet rajta úgy, hogy a brokkolis réteg legyen alul. A felső réteget tojással megkenjük, egy késsel csíkozzuk. A forró sütőbe toljuk és 25 perc alatt készre sütjük.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Ezt is szeretjük