Fűszeres darált hússal töltött kínai gőzgombóc házilag

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hónapok óta készülök rá, tervezgetem, halogatom, tologatom, hogy megpróbáljak otthon kínai gombócot készíteni, pedig azóta tudtam, hogy bele kell egyszer vágjak, mióta először ettem egy változatát a mesés pesti kínai negyedben.

Vannak a hétköznapok, mikor úgy főzök, ahogy esik, igyekszem nem belerokkanni a konyhai munkába, de finomat és főleg olyan ételeket csinálni, ami a gyerekeket is táplálja és boldoggá is teszi.

Aztán vannak a nagyszabású tervek, amiket puszta mániából csinálok, mint a ramen, a krumplis pizza és most a gombóc. Ezekre mindig hosszan készülök, kutatómunkát végzek, receptverziókat vázolok fel és nagy izgalommal vágok neki a feladatnak.

Azt hittem, ez egy megugorhatatlan kihívás, egy óriási munka lesz, véres verejték, a végén pedig valamiféle katasztrófa fog bekövetkezni, tésztacafatok és szétfőtt húsdarabok lebegtek a szemem előtt, de végül nagyon jó buli volt összerakni őket, és finomak is lettek, bár a küllemükön még van mit csiszolni.

A receptek elképesztő eltéréseket mutattak, ezért igyekeztem az egyezéseket összefésülni, és megpróbáltam rekonstruálni az éttermi élményeket. A gombóc tésztája egy majdnem teljesen egyszerű kenyértészta, amit egy kis sütőporral is felütnek.

A töltelék darált sertéshús, így-úgy fűszerezve, leggyakrabban kínai ötfűszer-keverékkel, vagy csupán gyömbérrel és fokhagymával, másutt van benne szójaszósz is. Ezek egyvelegét használtam, de sajnos elhagytam a zöldséget, amit legközelebb nem fogok. Sok recept kever a húshoz aprított káposztát vagy kínai kelt, ami valószínűleg lazított volna a töltelék állagán. 

A legnagyobb mumus a gombóc megformálása volt, de egy-két videó után ráéreztem a hajtogatás technikájának lényegére. Az már csak a gombócok kifőzése után derült ki, hogy a tésztát valamivel vékonyabbra kellett volna nyújtanom, legközelebb erre fogok törekedni a tökéletesítés érdekében.

Aki hasonló gombócfüggőségben szenved, mindenképp vágjon bele a házi gyártásba is, nagyon nagy móka és viszonylag könnyű siker, csak győzzön eleget készíteni belőle.

Kínai gőzgombóc

gomboc8

Hozzávalók 6 adaghoz

Tészta

  • 500 gramm liszt
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2.5 deciliter víz
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 csomag porélesztő
  • 1 evőkanál cukor

Töltelék

  • 250 gramm darált sertéshús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál friss reszelt gyömbér
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál fehérbor
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kínai ötfűszer-keverék
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet elkeverem a sóval, sütőporral. Az élesztőt a meglangyosított, cukrozott vízbe keverem, és a kettő keverékéből tésztát gyúrok, majd hozzáadom az olajat is. Addig dagasztom, míg sima felületű nem lesz.

A töltelékhez kikeverem a pácot: elkeverem a reszelt gyömbért a fokhagymával, szójaszósszal, fűszerkeverékkel, cukorral és borral, míg a cukor fel nem oldódik, majd ezt öntöm a húsra és egy tojást is hozzá ütök. Alaposan elkeverem, és visszateszem a hűtőbe, míg a tészta kel.

Amikor a tészta a kétszeresére kelt, először csak a felét veszem elő, és vékony hurkát sodrok belőle. A hurkából szeleteket vágok, a szeletekből pedig golyókat formálok.

A golyókat egyenként vékonyra, kb. 3 milliméter vastagra nyújtom. Mindegyik kör közepére egy-egy evőkanálnyi húst teszek. A gombócokat az itt látható hajtogatós technikával - vagy bármilyen más módszerrel - lezárom. A forma végeredményben mindegy, de az fontos, hogy a gombócok viszonylag hosszú időt töltenek majd a gőzben vagy a vízben, és közben nem szabad felszakadniuk.

Amikor megformáltam a gombócot, sütőpapír-darabokra helyezve rácson vagy pároló betéten gőzben kb. 15 perc alatt, bő vízben főzve kb. 12 perc alatt készülnek el a gombócok.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük