Rebarbarás-epres pite: édes-fanyar gyümölcsök fahéjas cukorszirupban

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rebarbara- és eperszezon nagyjából egybeesik, ráadásul ez a két összetevő tökéletesen passzol egymáshoz. A rebarbara fanyar és az eper édeskés íze szuperül kiegészítik egymást.

Annak ellenére, hogy a rebarbara több ezer éve ismert növény, a gasztronómiába a 18. században került be. Bár akik kóstolják, általában nagyon szeretik fanyar, érdekes ízét, mégsem a legnépszerűbb zöldség. És ez nem elírás, a rebarbara az a zöldség, amit gyümölcsként használunk fel. 

A rebarbara felhasználása

Az egyik ilyen felhasználása az epres-rebarbarás pite, amelyben ebből a két, szinte egyszerre termő növényből készíthetünk süteményt. Mondhatnánk, hogy ez egy szuper fogyókúrás édesség, mert a rebarbara szárában, amit fogyasztunk - a levelét tilos, mert mérgező - 100 grammban mindössze 17 kalória van. Az eper is klassz diétás gyümölcs, de vigyázzunk, mert a rebarbara fanyarságát hajlamosak vagyunk szanaszét cukrozni, és akkor pont az ellenkezőjét érjük el. Természetesen, ha nem célunk a diéta, akkor nem kell így vigyázni, de érdemes akkor is meghagyni a rebarbara eredeti ízét.

Gyerekkoromban anyukám barátnője sütött rebarbarás pitét. Óriási sikere volt, de akkor még csak a felnőtteknél, nekem furcsa volt ez a fanyar íz. Azt vallom, hogy ehhez fel kellett nőnöm. Ha valakinek túl sok vagy intenzív a rebarbara íze, természetesen nem kell fele-fele arányban használnia, legyen benne inkább több az eper. 

Rebarbarás-epres pite

epres rebarbarás pite recept

Hozzávalók 4 adaghoz

tészta

  • 350 gramm liszt
  • 30 gramm porcukor
  • 220 gramm vaj
  • 60 milliliter víz
  • 1 teáskanál

töltelék

  • 400 gramm rebarbara
  • 400 gramm eper
  • 30 gramm kukoricakeményítő
  • 150 gramm cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a sóval és porcukorral, morzsoljuk hozzá a vajat. Annyi vízzel és addig gyúrjuk, amíg homogén tésztát kapunk. Tegyük be a hűtőbe pihenni egy fél órára.

A rebarbara szárát mossuk meg, és vágjuk fel 2-3 centiméteres darabokra. Az epreket is vágjuk félbe. Keverjük össze őket, majd a cukrot, a keményítőt és a fahéjat is egy külön tálban.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A tészta háromnegyedét nyújtsuk ki, és tegyük egy kivajazott pitetálba. A cukros keverék nagy részével szórjuk meg a tésztát, a másik részét keverjük az epres-rebarbarás mixbe.

Tegyük rá a tésztára a tölteléket, és a maradék tésztából készítsünk rácsot a pite tetejére. Kenjük meg tojással.

Addig süssük, amíg a teteje aranybarna nem lesz, körülbelül 25-30 percig.  

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük