Selymes Créme Brulée roppanós karamellkéreggel – A francia édességek királynője

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha választanom kell a francia desszertek közül, a Créme Brulée a kedvencem: selymes, vaníliás, főzött krém és roppanós karamell alkotja ezt a tökéletes édességet.

A Créme Brulée nagy előnye, hogy egy könnyű desszert, ami egy nehéz fogás után is befér még a bendőbe. Ha egy-két apróságra odafigyelünk, az elkészítése sem bonyolult, viszont igazi különlegességgel lephetjük meg a családot vagy éppen a vendégeket.

Mi az a Créme Brulée?

Klasszikus francia desszert, amely egy vaníliás-tejszínes krémből és roppanós karamellrétegből áll össze. Utóbbi akkor jó, ha ropog, picit törik, ettől lesz igazán látványos az édesség. A krém nagyon selymes, amelyet egy erőteljes vaníliás és édes íz kísér.

A technikája

A krém készítésénél egyetlen egy dologra kell figyelni: ne csapódjon ki a tojás. Óvatosan kell adagolni a forró tejszínt a cukorral kikevert tojáshoz, fokozatosan, folyamatosan kevergetve, kis adagokban keverjük hozzá. 

A desszert kis tűzálló tálkákban készül, amelyeket egy forró vízzel teli tepsibe kell állítani. Ettől lesz az állaga pudingszerű, selymes és igazán krémes. 

A roppanós karamellt csak a tálalás előtt kell elkészíteni: szórjunk körülbelül 1 evőkanál cukrot minden tálka tetejére, majd zsebsárkánnyal, karamellizáló pisztollyal vagy a sütő grillfokozatával pirítsunk oda neki.

Créme Brulée

creme-brulee-recept

Hozzávalók 8 adaghoz

Krém

  • 960 milliliter zsíros tejszín
  • 150 gramm kristálycukor
  • 1 darab vaníliarúd
  • 7 darab tojássárgája
  • 0.25 teáskanál

Karamellréteg

  • 150 gramm kristálycukor

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.

Egy kisebb lábasba tegyük a tejszínt, a cukor felét és a vaníliarúd kikapart magját, kezdjük el közepesen lángon melegíteni. Nem kell forrnia, éppen csak gyöngyözzön.

A tojássárgákat keverjük ki a maradék cukorral és a sóval.

Vegyük le a tűzről a tejszínt, adjunk egy kanállal belőle a tojássárgájához, folyamatosan kevergessük, nehogy kicsapódjon. Fokozatosan, apránként adagoljuk a tejszínt a tojáshoz, mindig kevergessük, míg egy szép, egynemű krémünk nem lesz. A biztonság kedvéért szűrjük le szitán, hogy az esetleges tojásdarabok fent akadjanak.

Készítsünk elő egy mélyebb tepsit, ebbe helyezzük a 8 kis tűzálló tálat. Osszuk szét a créme bruleé-t nyolcfelé a tálkákban. A tepsibe töltsünk annyi forrásban lévő vizet, hogy a tálkák feléig érjen.

30-40 percig süssük, amíg a szélei megpirulnak, de középen még lágy. Ha kihűltek, takarjuk le őket folpackkal, és tegyük a hűtőbe 2 órára.

Tálalás előtt szórjunk mindegyik creme bruleé tetejére 1-1,5 evőkanál cukrot, karamellizáló pisztollyal vagy forró grillsütőben karamellizáljuk a cukrot.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük