A világ legfinomabb bundás zsemléje - Eperlekvárral töltött pofézli

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kevés étel van, amit azért akarunk elkészíteni, mert mókás neve van. A lekváros pofézli azonban minden kétséget kizáróan ilyen.

Nem tudom, ki hogyan áll a gasztronyelvészethez, már ha egyáltalán létezik ez a tudományág - ha nem, akkor most ünnepélyesen létrehozom -, én mindenesetre módfelett kedvelem az ilyesmit. A fura, jól csengő elnevezések iránti rajongásom gyökerei egyértelműen azokba az időkbe nyúlnak vissza, mikor még nyelvszakos egyetemistaként tengettem napjaimat. Bár végül nem lettem nyelvész, az affinitásom megmaradt.

Ha hangzatos a neve, nem lehet kihagyni

Így eshetett meg, hogy néhány nappal ezelőtt az ősrégi főzőkönyvet lapozgatva megakadt a szemem a lekváros pofézli receptjén. El sem olvastam az utasításokat, csak felvéstem a noteszembe, hogy lekváros pofézli, fedjen bármit is a hangzatos nevecske, én elkészítem.

Mikor aztán eljött az idő, tüzetesebben megvizsgáltam a receptúrát. Nagyot nevettem, mert a lekváros pofézli bizony nem más, mint egy lekvárral töltött, nagy műgonddal elkészített bundás zsemle vagy kifli. Én zsemlepárti vagyok, úgyhogy nálam abból született pofézli. De mindenki készítse a szívének kedvesebb pékáruval a békebeli lekváros-bundást.

Lekváros pofézli

pofezli.gif

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab zsemle
  • 2 evőkanál eperlekvár
  • 2 deciliter tej
  • 2 darab tojás
  • 1 csipet vaníliaőrlemény
  • 1 marék zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csipet fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A zsemléket három részbe vágjuk. Az alsó és a felső részt vékonyan megkenjük lekvárral - én a Mama eperlekvárjával készítettem. Majd illesszük össze a zsemlék három szintjét. Áztassuk meg a tejben a zsemleszendvicset - de csak röviden, nem kell szétáztatni, majd jöhet egy gyors forgatás a felvert, vaníliával kikevert tojásban, végül pedig a zsemlemorzsában. Ha ezzel megvagyunk, egy serpenyőben melegítsük fel a zsírt, majd süssük meg a bundázott lekváros zsemléket. Tálaljuk forrón, fahéjas porcukorral meghintve, egy kevés friss idénygyümölcs társaságában.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Ezt is szeretjük