A teljes kiőrlésű liszt előnyei és hátrányai: bizony, van negatív oldala is

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amikor diétázni kezdünk, és elhatározzuk, hogy nem csábulunk el a pékségek túrós táska és kakaós csiga kínálatának láttán, és ezentúl csak egészségesen étkezünk, teljes kiőrlésű kenyeret vagy pékárut eszünk, akkor felmerül a kérdés, vajon melyik lisztet válasszuk, és hogyan süssünk belőle. Egyáltalán fogyaszt a teljes kiőrlésű kenyér? És mi a helyzet a szénhidrátcsökkentett változatokkal?

Miben különbözik a fehér és a teljes kiőrlésű liszt?

A sima fehér búzaliszt szinte teljes egészében csak a búzamag belsejéből áll. A fehér liszt hirtelen megemeli a vércukorszintet, emiatt elhízáshoz vezethet. Befolyásolja az immunrendszer működését, sőt, vitaminhiányos állapot is kialakulhat miatta.  A teljes kiőrlésű liszt ezzel szemben a gabonaszem külső részét – azazakorpát és a csírát, illetve a magbelsőt is tartalmazza, ezért magasabb ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalommal bír, mint a fehér liszt. A plusz rostanyagok elnyújtják a szénhidrát felszívódását, ezáltalmérsékelik az inzulin emelkedését. A rostok vizet vesznek fel, ezért nő a térfogatuk és teltségérzetet keltenek. 

A teljes kiőrlésű liszt hátrányai

Mielőtt leváltjuk a fehér lisztet, jó ha tudjuk, hogy a teljes kiőrlésű változatok kinézete, állaga, íze más, mint a fehér liszté. Az amúgy világos színű piskóta sötét színben fog pompázni, erre készüljünk fel. A liszt szemcsésebb állagú, ha meggyúrjuk, a tészta kevésbé lesz lágy, és sokkal több vizet szív fel. Az íze savanykásabb, kell egy kis idő, amíg megszokjuk. A másik, amit jó ha tudunk, hogy attól, mert leváltjuk a fehér kenyeret teljes kiőrlésű termékekre, még nem leszünk karcsúbbak, nem ehetünk meg belőle akármennyit. Nem a bevitt kalóriák számában van nagy eltérés, hanem abban, hogy milyen hatással van az anyagcserénkre, a vércukorszintünkre, valamint a jóllakottság érzetre - ezt a femina.hu írásából részletesebben megtudhatjuk. 

teljes kiorlesu cuccok

Teljes kiőrlésű lisztfajták

Durumliszt

Magas fehérjetartalmú liszt, nincs mellékíze, főleg tésztákat szoktak belőle készíteni, lassan felszívódó szénhidrát.Cukrászsütemények és édes tészták alapanyagául is szolgálhat.

Tönkölyliszt

A tönkölyliszttel tökéletesen lehet helyettesíteni a sima búzalisztet. A tönkölylisztből fehér és teljes kiőrlésű változat is készül. Bár már a fehér változat is jobb tápértékű, mint a sima liszt, a teljes kiőrlésű a legjobb választás. A fehérjetartalma a fehér liszt hatszorosa, jelentős a sikértartalma, így kelt tésztákhoz kiváló alapanyag. 

Graham liszt

Nagyobb szemcseméretű, mint a többi teljes kiőrlésű liszt, így lassabban is szívódik fel. Magasabb a vitamin-,  ásványi anyag- és rosttartalma. 

Teljes kiőrlésű rozsliszt

Alacsony sikértartalmú, barnás színű liszt. A vizet jobban magába zárja, így a belőle készülő pékáruk tovább maradnak frissek.  A liszt értékes fehérjéket, rostokat, ásványi anyagokat és B-vitamint is tartalmaz. Kenyerek, mézes- és speciális sütemények készítéséhez jó választás. 

Zabpehelyliszt

Nem ugyanaz mint a zabliszt, a zabpehelylisztnek magasabb a fehérje- és a rosttartalma. Tökéletes tápértékű, laktató, ráadásul mellékíze sincs. B1- és E-vitaminokban gazdag, valamint található benne vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium. Sütemények, palacsinták készítésére kiválóan alkalmas, valamint sűrítésre is használható. Kenyeret ne süssünk belőle, mert önmagában nem keleszthető. 

teljes kiorlesu kenyer

Vigyázzunk a bolti barna kenyerekkel

A valódi barna – azaz kizárólag teljes kiőrlésű lisztből készült - kenyér tömött, nehezebb, és a látványuk sem olyan szemet gyönyörködtető, mint a fehér változaté. Ezért sokan hamisítják a barna kenyeret. Egy részük tulajdonképpen fehér, csak karamell alapú színezékkel vagy melasszal sötétebbé teszik. De a barna lisztet is dúsíthatják fehérrel, amitől egészséges látszatot keltenek a vásárlókban. 

Mi a helyzet a szénhidrátcsökkentett pékáruval?

Nagyon jó lenne, ha létezne olyan kenyér, amelyből tényleg annyit ehetnénk büntetlenül, amennyit szeretnénk, mert nem tartalmazna szénhidrátot. Ez csak akkor lehetne lehetséges, ha nem lenne a kenyérben liszt. Mindenképpen tanulmányozzuk a címkéjét, mert ha az első alapanyag a búzaliszt, akkor abból tartalmazza a legtöbbet, így egyáltalán nem fogyaszt.

A szénhidrátot csak úgy tudják csökkenteni, ha a lisztet keverik mással, például maglisztekkel. De sajnos az esetek nagy részében szójalisztet használnak, aminek egy része génmódosított és rettentő egészségtelen. Sok reform, diétás lisztkeverék van a piacon, amelyek közül nagyon sok lisztkeverék plusz adalékokat tartalmaz, gyakran fehér lisztet, így ezek sem jó alternatívák.

A kizárólag magliszttel készített pékáru megfelelő választás lehet, ilyen a mandulaliszt, a zabliszt, a gesztenyeliszt vagy a mákliszt. A magoknak nagyon magas a fehérjetartalmuk és egészséges zsírforrásnak számítanak - alacsonyabb szénhidráttartalom mellett.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük