Parmezános, olajbogyós keksz, avagy sablé: a leggyorsabb sós sütemény

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha villámgyors és a lehető legkevesebb munkát igénylő süteményt szeretnénk készíteni, a sablé a tökéletes választás. Összegyúrással és formázással együtt körülbelül 10 percet vesz igénybe, csak a pihentetési idő tart egy kicsivel tovább.

A recept eredetijét J.F. Mallet: Simplissime, a világ legegyszerűbb szakácskönyve című remekműben találtam, amelyről már írtunk itt korábban. A szakácskönyv nevéhez híven tényleg egy nagyon könnyű és elronthatatlan receptről van szó, ráadásul összvissz 4 alapanyagra van hozzá szükség.

A módosítások

Bár az eredeti változat is isteni finom, több ponton is módosítottam a receptet. Egyrészt lecseréltem a fekete olívabogyót zöldre, másrészt megemeltem a mennyiségét, de ez tényleg csak ízlés kérdése. Én sokkal jobban kedvelem a zöld bogyó savanykás, pikáns ízét, mint a fekete édeskés aromáját. Ráadásul paprikával töltött verziót használtam, úgyhogy még egy kis plusz íz is került a kekszekbe. 

A másik a parmezán és a liszt arányának megváltoztatása. Az egyik barátnőm, aki megkóstolta a kekszet, azt mondta, hogy neki túl intenzív a sajt íze, szinte már csípőssé teszi a süteményt, és én is hasonlóképpen éreztem. Az eredeti 150-100 g arányát, ezért 130-120-ra változtattam. Mivel a keksz lényege a parmezán, ennél lejjebb nem akartam vinni a mennyiségét, de ezekkel az arányokkal éppen tökéletes.

Frissen a legjobb

A kis kekszekből körülbelül 20 darab jön ki, úgyhogy annyira nem nagy az adag, ezért érdemes akkor készíteni, amikor még frissen, akár melegen elfogy. Sokkal, de sokkal finomabb úgy, mint kihűlve. Ha mégis megmaradna másnapra, érdemes lehet sütőben vagy mikróban rámelegíteni egy-két perc alatt.

Parmezános-olajbogyós keksz

sablé2

Hozzávalók 20 adaghoz

  • 25 darab olívabogyó (zöld vagy fekete, akár paprikával töltött)
  • 130 gramm parmezán
  • 100 gramm vaj
  • 120 gramm liszt
Recept idők

Elkészítés:

Daraboljuk fel az olívabogyót, reszeljük le a parmezánt.

A lisztet, parmezánt és vajat gyúrjuk össze, dolgozzuk bele az olívabogyót.

Formáljunk a tésztából rudat, pihentessük 1 órát a hűtőben.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Vágjunk körülbelül 1 cm vastag szeleteket a tésztából, hagyjunk köztük egy kis helyet, sorakoztassuk őket a tepsire.

Süssük őket 15 percig, amíg az aljuk meg nem pirul.

Fotók: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük