A sercli is lehet elegáns: csúcséttermek mutatják meg, mit gondolnak a kenyérvégről

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sercli, a sör és a paprika lesznek az idei Gourmet Fesztivál főszereplői, az eseményen bemutatkozó éttermek és séfek ezekből az alapanyagokból ihletve készítik majd el az általuk megálmodott fogásokat, legyen az klasszikus magyar étel vagy teljesen új kreáció.

A Millenárison május 16-19-ig tartó eseményen a nagyközönség már kilencedik alkalommal kóstolhatja meg, hol tartanak azok a szereplők, akik ma a csúcson képviselik a magyar gasztronómiát. A séfek ezúttal szabad kezet kapnak, hogy miképpen értelmezik a megadott témákat. 

Legyen elérhető a csúcsminőség a gasztrorajongók számára

A Gourmet Fesztivál egy óriási sétáló kóstoló, híd az érdeklődők és a kínálati oldal közt - mondta el Nemes Richárd, az esemény főszervezője. A négy napos gasztrofesztivál egy igazi zarándokhely, ahol mindenki megtalálhatja a neki való ételeket és italokat, valamint részt vehet olyan különleges ebédeken és vacsorákon is, amelyekre még nem volt példa. A Gourmet Fesztivál hasonló jelentőségű, mint a Sziget a zenei fesztiválok között - mondta Gerendai Károly, a fesztivál alapítója. A gasztroünnep célja, hogy a csúcsszereplőket egybegyűjtsék és elérhetővé tegyék az érdeklődő nagyközönség számára. 

Ezek a megadott, alapvetően mindennapi alapanyagok igazán változatos ihletforrásként jelennek meg a több mint 50 kiállító étterem tányérjain: a paprika ugyanúgy előkerülhet fűszerként, mint zöldségként, klasszikus magyar ételekben és teljesen új fogásokban. A sercli is többféle alakot ölthet a kenyérfagylalttól a csak formájában kenyérszerű morzsákig. A fesztivál harmadik témáját, a sört is több séf használja az ételeiben. 

kacsagomboc kapiagazpacho malna

A négy napos rendezvényen az átfogó magyar kézművessör felhozatalon kívül klasszikus cseh és belga sörök is bemutatkoznak. Serényi Zsolt, a Budapest BBQ séfje például az idén 150 éves Staropramennel közösen állította össze menüjét. 

Sztárséfek bográcsoznak, avagy a paprika, mint fűszer

Az idei év újdonsága a Paprika Pop Up helyszín, ahol három ismert séf fog bográcsozni, hogy a paprikát fűszerként használja fel az ételekben. Pénteken az érsekcsanádi Rév Csárda tulajdonosa,Tinusz Gábor főz szegedi sziki pontyból hagyományőrző, lobogtatva forralt dunai hallevetszombaton Bíró Lajos csülökpörköltje mutatkozik be, vasárnap pedig az első magyar két Michelin-csillagos étterem, az Onyx séfje, Mészáros Ádám készít velős csülkös pacalt.

A fesztivál bemutatkozó sajtóeseményén ízelítőt kaphattunk, milyen változatosan lehet felhasználni a megadott alapanyagokat: kóstoltunk kápiagazpachot és sörben pácolt grillezett polipot paprikával és serclimorzsával. 

sorben pacolt grillezett polip

A sörön kívül az érdeklődők természetesen megtalálhatják a magyar borászatokat, pezsgőházakat és prémium pálinkafőzdéket is. A fesztiválon a séfek mellett pékek, cukrászok és a street food legjobbjai is bemutatkoznak.  A fesztiválon debütál a legnívósabb, nem champagne-i klasszikus pezsgők között számon tartott, trentói Ferrari pincészet. Az italokhoz exkluzív ebédet főz Szél Tamás és Szulló Szabina, az idén saját éttermével is újra Michelin-csillagot szerző séfpáros. 

Nemzetközi sztárséfek felvonulása

A Gourmet Fesztiválra a közép-európai régión kívül már Moszkvából és Szöulból is érkeznek vendégséfek. Exkluzív vacsorát ad a jelenleg legizgalmasabb osztrák séfnek tartott, saját, két Michelin-csillagos éttermét irányító Constantin Filippou, akinek a stájer és a görög konyha alapanyagai keverednek a tányérjain. Bemutatkozik a moszkvai Twins Garden konyháját vivő orosz ikerpár, velük kürtcsiga és kamcsatkai rák is érkezik. A szöuli Michelin-csillagos Lee Jong Kuk autentikus koreai ebédet ad több mint tíz évig érlelt, védjegyszerű osztriga- és szójaszószaival. Ezek a vacsorák külön részvételi díj ellenében látogathatóak. 

marinalt lazac

A fesztivál workshopjain a  résztvevők tökéletesíthetik szakácstudományukat is, például megtanulhatnak tökéletes brióstésztát készíteni, megtudhatják, hogy készül a sörös brownie, de szó lesz otthoni hússütésről, kimcsierjesztésről és fűszersókeverésről is. Az ételallergiásokra is gondolva, a legtöbb ételt gluténmentesen is elkészíthetik az érdeklődők. A gyerekek sem fognak unatkozni, számukra speciális főzőkurzusokkal készülnek a szervezők. 

 Fotó: Szász Eszter/Sóbors

Ezt is szeretjük