Isteni banánkenyér eperkompóttal sütve: 20 perc alatt kész, a többit a sütő elvégzi
A cikket a Vénusz támogatta.

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Imádjuk a banánkenyeret. Csak épp tavasszal nem jut eszünkbe készíteni, mert a hűvös, teagőzös, bekuckózós esték jutnak róla eszünkbe. Pedig valójában a banánkenyér egy szuper sütemény, amit könnyedén átfazonírozhatunk szezonális fűszerekkel, magokkal és gyümölcsökkel.

A gyerekeim nagy banánkenyér-rajongók. Van is egy jól bevált, elképesztően finom, gluténmentes receptem, amit a téli szezonban rendszeresen készítek az aprónép legnagyobb örömére.

De lévén, hogy tavasz van és melegszik az idő, nem sütöm mostanság ezt a finom kis süteményt. A múlt héten a kisfiamnak valahogy eszébe jutott a dolog és kérte, hogy készítsünk egyet. Össze is dobhattam volna a klasszikus őszi-téli verziót, de engem nem olyan fából faragtak. Egy kis keresgélés és újragondolás után meg is született a szezonális kedvencekkel megspékelt, tavaszias ihletettségű banánkenyér, amely mellé egy kevés sütőben sült, vaníliás eperkompót is készült. Fantasztikus lett. Nálunk ez az új kedvenc.

A tavaszi banánkenyér titkai

A banán - a süti lelke, mely édesít és ízesít egyszerre - természetesen változatlanul az összeállítás részét képezi. Díszítőelemül szolgál és a tésztába is kerül belőle. A megpucolt banánokat elég villával összetörni, nem baj, ha marad benne egy-két nagyobb darabka. Attól csak izgalmasabb lesz az állag, haraphatóbb a süti. A trópusokról érkező banán egyébként igazi jolly joker a konyhában: édes, könnyen pürésíthető, kiváló turmix- és krémalap. A vegánok kedvelt tojáshelyettesítője, követezésképpen remek kötőanyag. Ha ez nem lenne elég, a banán igazi vitaminbomba: nagy mennyiségben tartalmaz A-, E- és U-vitamint, valamint vasat, rezet, jódot, mangánt, foszfort és káliumot.

A banán tehát marad, az igazi változtatás a többi hozzávalót érinti. A korábbi recept télies alapanyagait izgalmas új ízekre cseréltem le. A karácsonyi hangulatú, melengető fahéj helyett egzotikus zöld kardamom, dió helyett pompás mediterrán pisztácia, a fekete csokoládé helyett pedig isteni epres fehér csoki került a tésztába.

Első préselésből, természetesen finomítva

A Vénusz étolajhoz mostantól kizárólag első préselésű napraforgóolajat használunk, amit egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk. 

Gluténmentes lisztek

Hogy a gluténérzékenyeknek és a gluténmentesen étkezőknek is kedvezzünk, a tészta alapját két gluténmentes liszt alkotja. A kókuszliszt és a frissen őrölt mandula íze remekül harmonizál egymással. Fontos, hogy a mandulát frissen őröljük meg: egy kávédarálóval erre könnyedén sort keríthetünk. Az előre ledarált mandulalisztek szárazak és íztelenek, a frissen őrölt mandulának azonban még finom marcipános aromája van, ami jól passzol a banánkenyér komplex ízvilágához. 

Izgalmas ízek, egyszerű megoldások

Bár a banánkenyér számtalan izgalmas ízzel és harsány textúrával rendelkezik, valójában nem más, mint egy pofonegyszerű kevert tészta. Az elkészítéséhez nem szükségeltetik komoly szakértelem, egyszerűen csak össze kell kutyulni a száraz és a folyékony hozzávalókat, sütőformába tölteni, megsütni és már kész is. Az egyszerű, sült eperkompóttal tálalva pompás és fenséges.

Tavaszi banánkenyér sült eperkompóttal

bb14.gif

Hozzávalók 6 adaghoz

Banánkenyér

  • 70 gramm frissen őrölt mandula
  • 50 gramm kókuszliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 darab zöld kardamom (fekete magja megőrölve)
  • 1 csipet
  • 1.5 deciliter Vénusz étolaj
  • 4 darab tojás
  • 40 milliliter juharszirup
  • 4 darab érett banán a tésztába
  • 1 darab banán a díszítéshez
  • 70 gramm epres fehér csokoládé
  • 80 gramm natúr pisztácia

Sült eperkompót

  • 500 gramm eper
  • 4 evőkanál juharszirup
  • 1 kávéskanál vaníliaőrlemény
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

A mandulát egy kávédarálóval megőröljük. Ha kész, a kókuszliszttel, a sóval, kardamommal, a sütőporral és szódabikarbónával elkeverjük. A tojásokat felverjük. Hozzáadjuk az olajat, a juharszirupot és a villával összetört banánokat. Keverjük el a folyékony és a száraz hozzávalókat, majd tegyük bele a durvára darabolt pisztáciát és fehér csokit. Öntsük sütőpapírral kibélelt hosszúkás formába, dekoráljuk kedvünk szerint az utolsó banánnal, majd toljuk a forró sütőbe, és 60 perc alatt süssük készre.

Míg sül, készítsük el az eperkompótot. Az epreket mossuk meg, a nagyobbakat negyedeljük, és szórjuk egy tűzálló tálba. Locsoljuk meg juharsziruppal, szórjuk meg vaníliával, rázzuk össze, és félidőben tegyük be a sütőbe a banánkenyér mellé. Mire a kenyér kész, a kompót is jó lesz.

Fotók: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

 

Ezt is szeretjük