Krémes, meggyes Fekete-erdő torta: cseresznyepálinkás szirup bolondítja meg

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokan nem szeretik a Fekete-erdő tortát, és én is sokáig ebbe a táborba tartoztam: a boltban, illetve az egyes cukrászdákban vett sütemény mindig egy száraz piskótából, pár szem meggyből és egy ízetlen tejszínhabból állt. Pedig micsoda lehetőségek és ízek vannak ebben a tortában, ha mi magunk készítjük el!

Az alapja egy finom, puha csokoládés piskóta, amelyre egy sűrű, édes meggyszirup és tejszínhab kerül. A ragacsos, pálinkás szirup beleivódik a tésztába, úgyhogy egy hihetetlenül szaftos és ízletes végeredményt kapunk. 

Frissből a legjobb

A tortához természetesen érdemes friss meggyet használni, de ha befőttből készítjük, akkor sem lesz ok a panaszra. Szükségünk van a befőtt levére vagy arra a meggylére is, amit a friss meggy enged magából, ezzel kell összefőzni a pálinkát és a cukrot, illetve a kukoricakeményítőt, ami a szósz sűrűségét adja. A kész sziruppal nyakon öntjük a magozott meggyeket, így áll össze a töltelék.

Három elemből és sok lépésből áll a desszert, de egyáltalán nem bonyolult. Mind a tészta, mind a töltelék összeállítása nagyon egyszerű, elronthatatlan, utána pedig már csak fel kell verni a tejszínhabot, majd összeállítani a tortát. Szenteljünk neki egy kis időt, és készítsük el otthon, mert egészen fenomenális végeredményt fogunk kapni. 

Fekete-erdő torta

feketeerdőrecept

Hozzávalók 12 adaghoz

Csokitorta

  • 6 darab tojás
  • 200 gramm kristálycukor
  • 50 gramm vaj (olvasztott)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 150 gramm liszt
  • 40 gramm holland kakaópor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál

Meggyes töltelék

  • 4 teáskanál kukoricakeményítő
  • 8 evőkanál meggylé
  • 60 milliliter cseresznyepálinka
  • 75 gramm kristálycukor
  • 450 gramm meggy

Tejszín

  • 700 milliliter zsíros habtejszín
  • 50 gramm kristálycukor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 23 cm-es tortaformát, az alját és az oldalait is.

Egy nagy tálban keverjük össze a tésztához a tojást, vajat, cukrot és vaníliát robotgéppel, míg krémes nem lesz. Keverjük bele a lisztet, kakaót, sütőport és a sót. Ha már egynemű a massza, öntsük bele a tortaformába, és körülbelül 33-38 percig süssük.

A meggyet magozzuk ki, csöpögtessük le, ha befőttet használunk, szűrjük le. A levére még szükség lesz. Tegyük félre.

Egy kis tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt 4 evőkanál meggylével (vagy a befőtt levével).

Egy kis lábasban melegítsük össze a másik 4 evőkanál meggylevet, a cseresznyepálinkát és a cukrot. Ha a cukor elolvadt, keverjük bele a kukoricakeményítőt, kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, vegyük le a tűzről, öntsük nyakon vele a meggyet. Hagyjuk kihűlni.

A habtejszínt verjük fel keményre, mikor már majdnem kész, adjuk hozzá a cukrot, és verjük egészen habosra.

A kész tortát, amint kihűlt, vágjuk fel 3 egyenlő részre. Tegyük az első tortalapot egy tányérra vagy egy tortatálcára, kenjük meg a tejszínnel, majd halmozzunk a közepére a meggyes töltelékből. A tejszínből nyomjunk egy kört a tortalap szélére is, hogy a meggyes töltelék ne folyjon majd ki a rétegek közül. Ezt ismételjük meg a másik 2 lapnál is, a legtetejére tejszín kerüljön, illetve borítsuk be a torta oldalát is vele. Tegyük 4 órára a hűtőbe, hogy tökéletes legyen.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük