Gyors és könnyű csirkegolyó: egyetlen egy dologra kell figyelni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minden gyereknek vannak korszakai: a tésztás, a húsos, a csak felvágottas és a csak kenyeres, a joghurtos, a banános és így tovább. Ilyenkor az anyukák bepánikolnak, hogy a gyerek egyoldalúan táplálkozik, jaj, tenni kell valamit.

És ilyenkor jönnek a trükkök és praktikák, a csukd be szemed, nyisd ki szád, meg a mesék. De nem mindig működnek. A húsmentes, hústagadó korszakokban viszont tuti működő recept a golyó, minden ami golyó, csúszik, csak legyen kicsi és sima, egyenletes állagú.

Sima állagú hússal dolgozzunk

Amikor a húst utálják meg, amögött általában valamilyen traumatikus óvodai mócsingélmény áll, ezért kell a lehető legsimább állaggal dolgozni. 

A piacon elsőre elég furcsán néztek rám, amiért darált csirkehúst kértem, az első hentes nem is volt hajlandó tenni érte, de a legsimább állagú húsgolyóhoz erre van szükség, még akkor is, ha tudom, hogy a legjobb fasírt nem abból készül. A citromtól friss és nyárias lesz a golyó, de ez a kiegészítés simán el is hagyható belőle, vagy kiegészíthető zöldfűszerekkel, pirospaprikával, gyömbérrel, kurkumával, bármivel.

Citromos csirkegolyó

csirkegolyó

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 500 gramm darált csirkehús
  • 1 darab tojás
  • 150 gramm zsemlemorzsa
  • ízlés szerint zöldfűszerek
  • ízlés szerint
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • 2 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A csirkehúst elkeverjük a tojással, a morzsával, sózzuk, és ha akarjuk, ekkor belekeverjük a finomra vágott zöldfűszereket és a citromhéjat is. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra, egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A masszából pingpong labdányi golyókat gyúrunk, és a tepsire sorakoztatjuk őket. Meglocsoljuk az olajjal, belehempergetjük, hogy bevonja őket, majd körülbelül fél óra alatt megsütjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük