Karfiol mac’n cheese krémes besamellel: makaróni és sajt alá bújt a zöldség

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem szép dolog a gyerekeket becsapni, de a szükség néha törvényt bont. Ha ezer éve semmilyen zöldségféle nem ment le a finnyás kölyök torkán, muszáj trükkökhöz folyamodni, nincs mese. Ha pedig pont szereti a karfiolt, hát azért érdemes kipróbálni ezt a fogást.

Az egész történet egy szimpla túlfőzés esetéből indult, mikor körülbelül fél kiló főtt makaróni maradt a nyakamon. Az ilyen matematikai baleset már önmagában mac'n cheese-ért, vagyis csőben sült sajtos tésztáért kiált. Az amerikai klasszikus voltaképp egy szimpla főtt tészta, amit nagyon sajtos besamellel öntenek nyakon, majd megsütnek.

Önmagában is elég kielégítő étel, de nem túl kiegyensúlyozottan tápláló, ezért ötlötték ki a reformanyuk, hogy karfiolt rejtenek a tészta közé.

Trükkök a karfiol elrejtésére

A módszer kiválóan működik, a karfiol egybeolvad a besamellel, sőt, még szaftosabbá, krémesebbé és édeskésebbé teszi az egész ételt, és az íze csak nagyon enyhén érezhető. Aki igazán fél attól, hogy a fifikásabb gyerek kiszagolja a trükköt, az bele is turmixolhatja a besamelbe a főtt karfiolt, én most simán a tésztára szórtam, így se vette észre senki.

Karfiolos csőben sült tészta

karfiol-macncheese

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 250 gramm szarvacska/makaróni tészta
  • 1 fej karfiol
  • 5 deciliter tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 150 gramm sajt (ementáli-cheddar keverék pl.)
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, és a tésztával együtt bő, sós vízben megfőzzük. Amikor éppen puha - mivel még sülni is fog, ne főzzük szét - leszűrjük. Elkészítjük a besamelt. Felforrósítjuk a tejet. Egy kis lábasban felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, és kis adagokban, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a felforrósított tejet. Sűrű mártássá főzzük, ízesítjük sóval, szerecsendióval majd belekeverjük a lereszelt sajtot is. A tésztát és a karfiolt egy tűzálló tálba szórjuk, és ráöntjük a sajtos besamelt. 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük