Különleges citrom-tart: omlós linzertészta, savanykás citromkrém

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minden egyes citromos sütemény után rájövök, hogy még mindig van hova fokozni az élvezeteket, attól függően, hogy milyen állagú és fajtájú süteménybe kerül a citrom, mindig kicsit más lesz a végeredmény.

A szeretett, savanykás gyümölcs krém, pontosabban curd formájában kerül a tartba, de nem csak maga a töltelék, a tészta is elképesztően finom.

A szép tészta trükkje

Nem mondom, hogy egyszerű és gyors az elkészítése, a tésztára időt kell szánni, de a legtöbb ideig igazából a pihentetés tart. A megformázott tartot azért kell hűtőbe tenni a formával együtt is, mert ha hideg a tészta, akkor nem fog sütés közben összemenni, szépen megőrzi majd a formáját. 

A tészta és a krém is eláll

A begyúrt, folpackba csomagolt tészta 3 napig eláll a hűtőben, fagyasztóban akár egy hónapig is, úgyhogy jó előre elkészíthetjük. A krémet légmentesen zárt edényben 1 hétig tárolhatjuk a hűtőben, fagyasztóban pedig két hónapig. Felhasználás előtt vegyük ki őket a fagyóból, tegyük egy éjszakára a hűtőbe, hogy másnapra kiolvadjanak. 

A tészta és a krém is univerzális

A tart tésztáját bármilyen ízesítésű édes krémhez elkészíthetjük, bármit tölthetünk bele, tökéletes alaprecept. Ugyanígy a citrom-curd is: ehetjük magában, kekszek mellé, tehetjük süteményekbe, de ajándékba is adhatjuk.  

Citrom-tart

lemontartrecept

Hozzávalók 12 adaghoz

Tésztához

  • 180 gramm liszt
  • 55 gramm porcukor
  • 0.25 teáskanál
  • 115 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat

Citromkrém

  • 4 darab tojás + tojássárgája
  • 150 gramm kristálycukor
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 120 milliliter citromlé (frissen facsart)
  • 2 evőkanál folyékony főzőtejszín
  • 115 gramm vaj

Elkészítés:

Állítsuk össze a tésztát: a lisztet, cukrot és a sót keverjük össze. Dolgozzuk bele a hideg vajat konyhai robotgép segítségével. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, dolgozzuk jól össze, amíg már nem száraz, hanem összeáll homogén masszává.

Borítsuk ki egy enyhén lisztezett deszkára, formáljunk belőle gombócot. A labdát lapítsuk ki a kezünkkel vastag lemezre, majd csomagoljuk be folpackba, és tegyük a hűtőbe egy órára.

Vegyük ki a hűtőből, majd, mikor szobahőmérsékletű, tegyük lisztezett felületre, nyújtsunk belőle egy kb. 28 cm-es kört, majd helyezzük egy kivajazott 23 cm-es formába. A tészta túlnyúló széleit igazítsuk a forma oldalaihoz, egészen fedjük le a forma pereméig, ha kell, vágjuk le a felesleget. Takarjuk le folpackkal, majd tegyük a hűtőbe további 30 percre.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Alufóliával fedjük be a tart széleit, hogy ne égjen majd meg a sütőben, a közepébe pedig tegyünk súlyt, száraz babot vagy nyers rizst. 20 percig süssük, nem baj, ha még picit nyers, a töltelékkel is sülni fog. Vegyük ki belőle a súlyt és szedjük le a fóliát. Tegyük vissza 5 percre sülni.

A citromkrém: egy hőálló tálban keverjük össze a tojásokat, cukrot, citromhéjat, citromlevet és tejszínt. Tegyük gyöngyöző vízfürdő fölé, addig főzzük folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Ha bevonja a fakanál hátulját, készen van.

A meleg krémet szűrjük át egy szitán, majd apró darabokban keverjük bele a vajat, hogy felolvadjon benne. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, mielőtt a tésztába töltenénk.

Tegyük a krémet a tésztába, tegyük vissza körülbelül 5 percre a sütőbe, éppen csak, hogy picit megpiruljon a teteje. Készen is vagyunk.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük