Ha így készíted el, rászolgál a nevére a finomfőzelék

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Fás, rágós, gumis zöldségkockák, furcsán édeskés szag: a finomfőzelék a tipikus menzai napokat idézi fel bennünk, pedig ilyenkor, tavasszal kevés jobb dolog létezik ennél.

Amikor megérkezik az új karalábé, az új sárgarépa és az új borsó, akkor muszáj finomfőzeléket készíteni. Ezzel a kiindulási ponttal máris egészen eltávolodtunk a menzai emlékektől. Mert a menzán a fagyasztott zöldségalap szomorú állagú, vizes, ízetlen, szóval nagyon-nagyon rossz volt, a tavaszi, zsenge alapanyagokból pedig a legfrissebb, legízesebb főzeléket lehet összerakni.

Figyeljünk a különböző főzési időkre

Azért van még persze egy-két fontos szabály, amit érdemes betartani ezzel az étellel kapcsolatban. Mivel az alapanyagok különböző állagúak, ezért eltérő főzési időt igényelnek. A karalábé hosszabb idő alatt puhul meg, bár ez persze a zsengeségétől is függ, a répa, különösen akkor, ha új, hamarabb elkészül, a zöldborsónak pedig elég 5-10 perc. 

Így fognak a zöldségek körülbelül egyszerre megpuhulni, nem lesz az egyik kőkemény, a másik pépes, az egyik ress, a másik ízetlen. A sűrítést sem kell menzai komolysággal felfogni, elég egy vékony, keményítős sűrítés, és már jó is lesz. 

Finomfőzelék

finomfőzelék1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab karalábé
  • 250 gramm zöldborsó
  • 4 darab újhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 deciliter tej
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket előkészítjük: a répát és a karalábét megpucoljuk és hasonló méretű kockákra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk. Lábosban vajat olvasztunk, kevergetve megfonnyasztjuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a karalábét, és felöntjük vízzel, sózzuk. Fedő alatt főzzük kb. tíz percig, majd hozzáadjuk a répát is, és együtt főzzük őket további tíz percig. Amikor már majdnem megpuhultak, akkor mehet hozzájuk a borsó. A tejet simára keverjük a keményítővel, és besűrítjük a főzeléket.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük