A világ legfinomabb házi bodzaszörpje - Álljunk neki, amíg szezonja van

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bodzaszezont érdemes kihasználni és szörpöt készíteni a bodzavirágból, mert aztán pillanatok alatt elvirágzik, és akkor egy újabb évig bánhatjuk, hogy lemaradtunk róla.

A bodzaszörp egy igazi klasszikus, amit érdemes házilag elkészíteni, mert sokkal finomabb és költséghatékonyabb, mint a bolti verzió. Arra azonban oda kell figyelni, hogy szép és egészséges bodzavirágot használjunk.

Mire figyeljünk?

A bodzát olyan helyről szedjük hozzá, ahol nincs forgalom  - tehát ne forgalmas út mellől -, hogy lehetőség szerint tiszta virágokból készíthessük a szörpöt. Értelemszerűen a tetves példányokat is a bokron kell hagyni.

Mihez használjuk?

Nem csak a szörprajongóknak jön jól egy házi adag, az elkészült szirupot aztán használhatjuk egy csomó mindenhez egész nyáron, jól passzol az epres, málnás ételekhez - például lekvárokhoz. De tökéletesen illik sorbet-k mellé is, fagylaltokhoz, limonádéhoz, sőt, akár még valami markánsan keserű, csokis dologgal sincs rossz viszonyban.

Bodzaszörp

bodzaszörp-recept

Hozzávalók 5 adaghoz

  • 5 liter víz
  • 15 darab nagy bodzavirág
  • 2 darab biocitrom
  • 400 gramm cukor
  • 15 gramm citromsav
Recept idők

Elkészítés:

A bodzavirágokat óvatosan átmossuk folyó víz alatt, majd 5 literes befőttes üvegbe vizet engedünk, és ebbe áztatjuk a virágokat. A biocitromokat mosás után felkarikázzuk, és szintén a vízbe áztatjuk. Lezárjuk a befőttesüveget, a citromot és a bodzát két napig ázni hagyjuk, közben néha átkeverjük.

A vizet, amiben a bodza és a citrom ázott, leszűrjük egy nagyobb fazékba.

A vizet, amely már átvette a bodza ízét, a cukorral és a citromsavval felforraljuk. Ekkor érdemes kóstolni, ízlés szerint édesíthetjük több cukorral, vagy plusz citromsav hozzáadásával savanykásabbá is tehetjük.

A kész szörpöt forrón üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztban – tehát takarók, törölközők között – hagyjuk lassan, fokozatosan kihűlni.

Ízlés szerint vízzel vagy szódával hígítva kínáljuk. Még finomabb lesz, ha néhány mentalevelet is teszünk a bodzaszörphöz fogyasztáskor.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük