Gourmand vagy gourmet? Tényleg van különbség, vagy túlgondoljuk?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha már egy gasztroszájtnál dolgozom, pár fogalmat illene tisztázni, illetve egyáltalán rájönni, hogy tényleg tisztázni kell-e azokat. 

Emlékszem, régebben egy ebédnél anyukámmal vitatkoztam azon, hogy vajon a gourmet és a gourmand miben különbözik egymástól: anyu szerint a gourmand egész egyszerűen zabál, a gourmet pedig kiélvezi az ízeket. Más szóval a gourmand a nagyevő, a gourmet pedig az ínyenc.

Ezen felbuzdulva elkezdtem népnevelni, de hamar rá kellett jönnöm, hogy a magyar nyelvben nem igazán különböztetjük meg a kettőt. Ha ennél a megközelítésnél maradunk, akkor megállapíthatjuk, hogy legyen az gourmet vagy gourmand, az étkezésben mindketten a tökéletes ízélményt keresik. 

Az idegen szavak szótára szerint

Ha felütjük az idegen szavak szótárát, a gourmet szónál a következő áll: ínyenc, az ételek és italok terén kifinomult ízlésű. A gourmand-nál pedig: falánk, nagyétkű, torkos. Olyan ember, aki sokat eszik. 

A magyar köznyelvben azonban mindkettő egyformán használatos, nem teszünk különbséget a kettő között, az ínyenc az ínyenc, nincs miért szétválasztani.

gourmand

A franciák szerint

Az eredeti, francia szóhasználat mást sugall: a nagyevő, pocakos mindent határtalanul habzsoló embereket hívják gourmandnak, míg az ínyenceket gourmet-nek. A francia kifejezések egymástól jóval távolabb állnak, mint a magyarban.

Az ínyenc fogalma

Ha egy kicsit visszamegyünk az időben, hátha találunk utalást a két szó különbségére a magyar nyelvben is, akkor a Czuczor Gergely - Fogarasi János 1962-es A magyar nyelv szótárában az "ínyencz" szót - ami egyébként a szócikk szerint az "aki az ínyére, vagyis a válogatott finom ételekre s italokra sokat tart" - a gourmand szóval magyarázza, a gourmet-ról említést sem tesz. 

gourmet

Azért az élvezet és az ínyencség a gourmandoknál is megjelenik, lehet, hogy csak az étel élvezetének és mennyiségének mértékében térnek el.

A képkeresőben van köztük különbség

Érdekes, mert miközben fotókat kerestem a cikkhez, azt a felfedezést tettem, hogy amikor a képügynökség keresőjébe beírtam, hogy gourmand, pocakos, hamburgert és egyéb hízlalónak mondott ételeket falatozó emberek fotóit dobta ki a kereső, míg ha a gourmet szóra kerestem rá, elegáns éttermek, gyönyörűen megkomponált fogások, és ezeket élvező, jól öltözött párok fotói jöttek elő. 

Gourmet vs. gourmand a filmvásznon

A zabálás és az étel ízének élvezetének különbségéről Maraco Ferreri: Nagy zabálás című filmje ugrott be elsőnek. A történet szerint négy férfi elvonul egyikük vidéki házába, hogy kielégítsék kifinomult kulináris vágyaikat. A gasztronómiai élvezet állati zabálássá fajul, párhuzamosan a szexuális örömszerzés eldurvulásával. A szereplők konkrétan halálra eszik magukat. 

Ti tesztek különbséget a két szó között? 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük