Igazi klasszikus a nagymama konyhájából: prézlis karfiol

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindenki nagymamája legendás konyhazsönglőr és mesterszakács, az enyémnek viszont egészen rendkívüli viszonya volt a konyhaművészettel.

Csodálatosan sütött, de csak bizonyos dolgokat, pogácsát, almás pitét, szilvalekváros kiflit meg még pár süteményfélét, főzni viszont tulajdonképpen nem tudott. Ha nála voltunk, banánturmixot kaptunk almás pitével, maximum rántottát. Számunkra akkor ez teljesen kielégítő megoldásnak tűnt.

A Mama meleg étele

Egyetlen meleg ételt főzött, amit viszont nagyon-nagyon szerettem és szeretek máig is: prézlis karfiolt. Ez a leggyorsabb, legegyszerűbb, mégis legkielégítőbb húsmentes étel, ami létezik, körülbelül tíz perc összedobni, és három összetevőből áll. 

Persze lehet fokozni az élvezeti értékét, ha bolti zsemlemorzsa helyett házi kiflimorzsával adjuk, ha sajtokkal keverjük ki a tejfölt, vagy ha a három alapösszetevőt rétegezve megsütjük az egészet a sütőben, ahogy a Mamám is csinálta.

Tízperces verzió

Ez itt most a minimalista, hétköznapi, tízperces, serpenyős ebédverzió, de érdemes rajta fejleszteni, ha valaki igazán ráérez az ízére. Két dologra kell figyelni: a karfiol ne főjön péppé és a morzsa ne égjen meg. Ha ezt a két bakit sikerül megelőzni, nagy buktatói már nem lesznek a dolognak.

Prézlis karfiol

prézlis karfiol

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 darab karfiol
  • 1 evőkanál vaj
  • 100 gramm zsemlemorzsa
  • ízlés szerint
  • 300 gramm tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük, és sós, lobogó vízben éppen csak puhára főzzük. Amíg fő, egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és folyamatosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk a morzsát. A megpuhult karfiolt leszűrjük, lecsepegtetjük, majd a morzsába forgatjuk. Sok tejföllel leöntve tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük