Hogyan lesz a legfinomabb a jeges tea? Megmutatjuk a trükköket

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sok folyadékot kellene innunk, nemcsak nekünk, hanem a gyerekeknek is, de hát sajnos a vízből magában egyszerűen nem fogy annyi, amennyi kellene, a gyümölcslé pedig nem jó megoldás. Azonban a jeges tea szuperül működik, csakhogy ezzel is kihívásokba ütköztem.

Elég volt egyszer beleesni a bolti jeges tea csapdájába, onnantól kezdve nyilván az volt az etalon. Azt gondoltam, teát készíteni csak tudok, bonyolultabb akadályokat is sikerült már megugranom a konyhában, de nem is tévedhettem volna nagyobbat. 

Hogyan legyen egészséges?

Nem akartam túlcukrozni, de édesítővel sem akartam megtömni, próbáltam eltalálni az ideális citrom-édesítő arányt, de nem sikerült. Csak az agyonédesített vagy az agyonmézezett teát fogadták el a gyerekek, ennyi erővel pedig már akár gyümölcslevet is adhattam volna nekik, cukorbevitel szempontjából nem lett volna nagy a különbség. 

jeges tea 1

Aztán próbálkoztam erősebb ízű teákkal, gyümölcsösökkel és feketékkel, még zöldekkel is, de a nagy mennyiségű édesítőt így sem tudtam megspórolni. A legintenzívebb ízű tea ötletét kedvenc, főzőtudományáról is elhíresült íróm, Dragomán György egyik bejegyzése adta.

Hidegen áztatós módszer

Ebben arról ír, hogy a legjobb jeges tea lassan, hidegen, áztatással készül. A csipkebogyó teát régebben is így csináltam, hogy megmaradjon benne a C-vitamin, de azt nem tudtam, hogy a többi teánál is ez a tuti megoldás, így kipróbáltam és remekül működött. Egészen más, sokkal intenzívebb ízű lett a a tea így. Dobtam mellé mentaleveleket is, ahogy az író javasolta, és sok citromot.

jeges tea 1 1

A módszer egyetlen hátránya, hogy igényel némi türelmet, már este be kell kevernünk a másnapi adagot, de, mint a legtöbb jó dologra, erre is nagyon megéri várni egy kicsit.. A legjobb leveles teából lesz, de filteressel is simán lehet próbálkozni - mehet mellé menta, citromfű, gyömbérszeletek is akár.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük