Ilyen, amikor a köretmaradék salátában születik újjá

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon nehezen találom el, miből mennyi fog elfogyni, és ez valamilyen rejtélyes oknál fogva különös mértékben igaz a köretekre, hatványozottan a gabonafélékre. Rizsből és a társaiból biztos, hogy vagy nagyon sokat, vagy keveset csinálok.

Most a gersli maradt a nyakunkon, de egyáltalán nem bántam, mert az árpagyöngy pergős, fogkemény állaga miatt a legjobb saláta-alapanyag. Nagyon jól megy hozzá szinte bármelyik sült zöldség, friss fűszernövény, jól keverhető öntetekkel, szószokkal, mert nem pépesedik, nem törik. Annyira viszont puha a felülete, hogy az olajos önteteket jól magára tudja húzni és enyhén be is szívja. 

Párosítsuk friss zöldfűszerekkel és zöldségekkel

A zöldborsó, különösen, ha friss, nagyon jól párosítható fűszernövényekkel, mentával, petrezselyemmel, vagy, mint ebben a salátában is, bazsalikommal. Az igazán ízes, zamatos paradicsom mehet bele nyersen is, ha pedig éppen csak szomorú, színtelen-szagtalan darabokhoz jutunk, érdemes őket kicsit megsütni, hogy fokozódjon az ízük.

Három olyan alapanyag - a borsó, a sült paradicsom és a gersli - találkozik itt, akik külön-külön teljesen szokványosak, együtt viszont újat tudnak mutatni egy olyan salátában, ami hidegen is jó, jól hordozható és tárolható.

Zöldborsós gerslisaláta sült paradicsommal

gersli-salata - 1

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 200 gramm főtt gersli vagy más gabonaféle
  • 100 gramm főtt zöldborsó
  • 2 darab paradicsom
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 0.5 darab citrom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomot felszeleteljük, sütőpapíros tepsire tesszük, és 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. A főtt zöldborsót és a gerslit egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a paradicsomot, friss bazsalikomot tépkedünk rá. A citromléből, az olajból és a sóból öntetet keverünk, ezzel locsoljuk meg a salátát.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük