Lágy és krémes kapros-joghurtos öntet - Kötelező alaprecept kaporrajongóknak

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kapros-joghurtos öntettel való kapcsolatom régi időkre nyúlik vissza, de a mai napig tart. Ráadásul nem máshoz, mint a sült krumplihoz kötődik a kezdete. 

Egészen pontosan a Mekis sült krumplihoz. Míg mások majonézzel vagy ketchuppal eszik a burgonyát, addig én kiskoromtól fogva kapros-joghurtos öntetet kérek mellé. Egyszer az egyik rendelésnél megmaradt egy salátadresszing, amit kipróbáltam a sült krumpli mellé, és bumm, megtörtént a csoda. Rájöttem, hogy nem létezik ennél jobb mártogatós.

A krumpli-kapros szósz párosa iránti szenvedélyem a mai napig megmaradt. A burgonya mellé kapros-joghurtos öntet dukál, úgyhogy ideje volt szintet lépni, és a házilag sült, ropogós krumpli mellé egy házilag készült, joghurtos dresszinget készíteni. Ez a recept egyszerűen tökéletes.

Mi mindenhez és mi mindenből jó?

Természetesen nem kell hódolni az én szenvedélyemnek, zöldségek mellé, sült húsokhoz, de halakhoz is szuper ez az öntet. A joghurt mellé tejföl és majonéz kerül, de készíthetjük csak natúr joghurtból is, a majonézből pedig lehetőség szerint házit használjunk.

Az öntet légmentesen lezárt dobozban vagy befőttes üvegben egy hétig eláll a hűtőben, de azzal számoljunk, hogy minél később fogyasztjuk, annál erőteljesebb lesz a fokhagyma íze. 

Kapros-joghurtos öntet

kaprosjoghurtosöntetrecept

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 0.5 darab citrom
  • 0.5 bögre natúr joghurt (görög)
  • 0.5 bögre tejföl
  • 3 evőkanál házi majonéz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint kapor
  • 1 teáskanál
  • 0.5 teáskanál bors
Recept idők

Elkészítés:

A citromnak facsarjuk ki a levét, a fokhagymát hámozzuk meg, reszeljük le, a kapornak távolítsuk el a szárát, vágjuk egészen apróra.

Keverjük össze alaposan a tejfölt, joghurtot, majonézt, sót, borsot, citromlevet, keverjük bele a kaport és a fokhagymát is. Ha elvegyültek a hozzávalók, homogén a massza, készen van.

Turmixgépben is összedolgozhatjuk a hozzávalókat, de én szeretem, ha maradnak benne kisebb kapordarabok.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük