Lágy eperkrémes tart friss mentával: sütő sem kell hozzá

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Javában tart az eperszezon, úgyhogy vétek lenne kihagyni ezt az egyszerű és fantasztikusan krémes, mentás-epres desszertet. Minden falatja maga a mennyország.

Áldom a nevét annak a furmányos konyhai géniusznak, aki kitalálta a kekszalapot. A vajjal elkevert kekszdara - ez nekem mindig olyan hihetetlen - elképesztően finom, omlós tésztává szelídül egy kis pihentetést követően.

Bármilyen kekszből

Ráadásul nem kell semmiféle kompromisszumot kötni, magunk választhatjuk meg a kekszet. Digestive, zabfalatok, kakaós keksz, Walkers, mindegyik tökéletes, mindegyikkel működik a varázslat. Mire kimondjuk, hogy csiribú csiribá, már el is készült a frenetikus sütialap. Amit sütni sem kell, de akár lehet is, attól csak ropogósabb lesz.

Egészségtudatos zselésítő

A krém is hasonlóképpen felhasználóbarát. Nem kell más hozzá, csak eper, tejszín, cukor és persze egy kevés sűrítő-zselésítő anyag. Ez lehet zselatin vagy, ami talán egy kicsit korszerűbb, egészségtudatosabb, a kuzu.

A többi már csak a kreativitásunkon múlik, vagy azon, hogy kinek készítjük. Ha felnőtteknek lesz, tehetünk bele egy kevés Amarettót is. A tejszínes eper mindenképpen pompázatos, a menta nagyon feldobja. Én szoktam tenni egy keveset a krémbe is.

Eperkrémes tart

epertart3.gif

Hozzávalók 6 adaghoz

Kekszalap

  • 200 gramm vajas keksz
  • 100 gramm vaj

Krém

  • 300 gramm friss eper
  • 70 gramm porcukor
  • 4 evőkanál kuzu (vagy zselatin 1 csomag)
  • 2 deciliter tejszín
  • 2 evőkanál amaretto - mandulalikőr (opcionális)
  • 2 evőkanál mentalevél
Recept idők

Elkészítés:

A kekszet egy aprítóban finomra daráljuk, vagy ha nincs ilyenünk, akkor egy műanyag zacskóba és egy konyharuhába tesszük, és sodrófával jó alaposan összetörjük. A vajat megolvasztjuk, és a keksztörmelékhez adjuk, egy csipet fahéj is mehet hozzá, ha szeretjük, de ez opcionális. A vajas kekszmorzsát a tál aljára nyomkodjuk, kis peremet is készítünk neki. A hűtőbe tesszük pihenni.

Az epret alaposan megtisztítjuk. 1-2 szemet félreteszünk díszítésnek. A többit megcukrozzuk, botmixerrel pürésítjük, majd egy szűrőn átpasszírozva felfogjuk a magokat. A sűrítőanyagot (porzselatin vagy kuzu) egy kevés vízben feloldjuk, majd az eperpüréhez adjuk, és folyamatosan keverve felfőzzük, a tűzről levéve még 1-2 percig keverjük és besűrítjük. 1-2 megmosott, lecsepegtetett és apróra darabolt mentalevelet is adhatunk az eperhez, ha szeretjük. Tegyük félre hűlni.  

Míg az eper hűl, a tejszínt egy kanál porcukorral és a mandulalikőrrel kemény habbá verjük. A felvert habot óvatosan összeforgatjuk a kihűlt eperpürével, majd a tortalapra simítjuk.

Legalább egy órára a hűtőbe tesszük. Eperkarikákkal, mentalevéllel tálaljuk.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük