Egzotikus fekete rizspuding - Laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az itt prezentált fekete rizspuding nem csupán egy édes, ízekkel teli, egzotikus finomság, hanem rendkívül tápláló és tartalmas is. Éppen ezért a Távol-Keleten hagyományosan reggelire fogyasztják. Mert ugye nemcsak az számít, hogy reggelizünk-e vagy sem, hanem az is, hogy mit eszünk ilyenkor, azaz mivel alapozzuk meg a napot.

Évszázadokkal ezelőtt a fekete rizst tiltott rizsnek is nevezték Kínában, mert akkoriban még csak a nagyon gazdagok és a nemesek fogyasztották. Valószínűleg jól tudták, hogy a fekete rizs igazi szuperélelmiszer.

A fekete rizs

Rostban, E-vitaminban, valamint antioxidáns hatású antocianinban gazdag. Ez utóbbi megtalálható például a fekete áfonyában, a lilakáposztában, a cseresznyében, a gránátalmában, a vörös szőlőben és a padlizsánban is. Ettől lesz fekete színe a rizsnek is.

A rizspuding főzése csak annyira faksznis, mint amennyire egy átlagos tejberizs elkészítése. Tehát a megszokott módon járjunk el, de túl sok időre ne hagyjuk magára a rotyogó rizsát, mert egy szempillantás alatt kifut, leég és a rizs fekete színe még drámaibban hat majd.

Főzés előtt ne felejtsük el beáztatni a rizst, legalább egy éjszakára.

Fekete rizspuding

IMG 1766.gif

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 20 dekagramm fekete rizs
  • 2 deciliter kókusztej
  • 4 deciliter rizstej
  • 4 deciliter víz
  • 0.5 darab vaníliarúd
  • 1 csipet őrölt kardamom
  • 1 csipet
  • 1 darab banán
  • 1 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 evőkanál kókuszcukor
Recept idők

Elkészítés:

A beáztatott fekete rizst öblítsük le, mossuk át alaposan. Tegyük a rizst egy vastag falú - lehetőség szerint vas - lábosba a kókusztejjel, a vízzel, a növényi tejjel, egy fél rúd vaníliával, egy csipet őrölt kardamommal és sóval együtt. A tejes, rizses keveréket forraljuk  fel, majd mérsékeljük a lángot alatta, és így főzzük csendesen 50-60 percen keresztül. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Tálaljuk banánnal, kókusztejjel, ízlés szerint kókuszreszelékkel és kókuszcukorral megszórva.

Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/SóBors

Ezt is szeretjük