Csokoládé ganache: egyetlen recept, amivel sokféle desszertet elkészíthetsz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csokoládé ganache az az alaprecept, ami elképesztően előkelően és bonyolultan hangzik, de valójában pofonegyszerű. Azért hasznos megismerni és megtanulni, mert rengeteg süteményhez és édességhez felhasználható.

Két alapanyag vegyítéséről van itt valójában szó, ez a kettő pedig a csokoládé és a tejszín. A csokiganache minden trüffel alapja, a legjobb tortabevonó és a legalapvetőbb vajas krémek kiindulási pontja is egyben.

Mint minden nagyon egyszerű receptnél, itt is az alapanyagok minőségén áll vagy bukik minden. A csokoládé akkor jó, ha magas kakaótartalmú és nincs benne adalékanyag, a tejszín pedig akkor, ha a lehető legfrissebb és a legmagasabb a zsírtartalma. 

A jó minőségű alapok fajtáját viszont lehet változtatni, készülhet ganache fehér-vagy tejcsokoládéból is például. Főzőtejszínek, dobozos növényi megoldások kíméljenek. 

A recept és a technológia is nagyon egyszerű, csinálni pedig valódi gyönyörűség. Kevés szebb dolog van annál, mint amikor a forró tejszínben lassan elolvad a csokoládé, majd a két külön elem egy krémmé válik.

Csokoládé ganache

csokoládé-ganache - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 100 gramm étcsokoládé
  • 1 deciliter zsíros tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A csokoládét egészen apró darabokra tördeljük és egy tálba tesszük. A tejszínt felforrósítjuk és a csokoládéra öntjük. Várunk pár percet, míg a csoki felolvad, majd addig keverjük, míg a tejszín fel nem veszi az összes csokoládét, és a kettőből homogén krém nem lesz.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük