A bolognai, ami lencséből készül - Más lesz, de elképesztően finom

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyakran szokott balul elsülni, mikor a vegetáriánus konyha húsmentes változatokat próbál kreálni alapvetően húsos ételekből, néha mégis nagyon ügyesen sikerül egy-egy étel utánzása, ilyen ez a vega bolognai is.

Nagyon-nagyon szeretem a bolognait, ezért szkeptikus voltam, de annyira sokan és sokféleképpen készítették már ezt a divatreceptet, hogy nekem is meg kellett próbálnom.

A húst leszámítva minden ugyanaz

Nagyon igyekeztem, a húst leszámítva, mindent ugyanúgy csinálni, ahogy az eredetinél szoktam, például tettem bele bort is, nem hagytam el a szentháromságnak számító répa-zeller-hagyma hármast, mint alapot, és lassan, hosszan főztem a szószt.

Intenzívebb fűszerezést igényel

Senkit nem fogunk vele átverni, de mégis nagyon hasonlít az eredetihez, és aki a lencsét is szereti, annak nem lesz utána semmiféle hiányérzete. Szerintem valamivel intenzívebb fűszerezést igényel a húsos verziónál, ezért én több zöldfűszert, több fokhagymát adtam hozzá. 

Lencse-bolognai

lencse bolognai

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 200 gramm lencse
  • 1 fej hagyma
  • 2 darab sárgarépa
  • 2 darab zellerszár
  • 700 gramm passzírozott paradicsom
  • ízlés szerint oregano, zsálya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 deciliter vörösbor
  • 2 csipet só, bors
  • ízlés szerint parmezán/grana padano
  • 500 gramm durumtészta
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét egy éjszakára beáztatjuk.

A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, a répát és a zellert kockázzuk. Az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a többi zöldséget, majd a lencsét is.

Felöntjük a borral, felforraljuk, és addig főzzük, míg a nagy része el nem párolog. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, elkeverjük, és addig főzzük, míg a lencse meg nem puhul.

Ha nem áztattuk be a lencsét előtte, akkor szükség lesz vízre vagy alaplére is: csak kis adagokban adjuk hozzá, míg meg nem puhul, nehogy híg legyen a végeredmény. A szószt a kifőzött tésztán tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük