Be kell sózni a zöldségeket főzés előtt? Égető kérdésnek jártunk utána

Ács Bori 2019. május 20.

Anyukám mindig besózza a tököt és állni hagyja, mielőtt főzeléket készít, ezért évekig én magam is így csináltam. Besóztam, állni hagytam, kicsavartam, és így álltam neki az elkészítésének.

Aztán egy napon nem volt időm a besózásra, iszonyúan kellett rohanni az ebéddel, éheztek a gyerekek, és kihagytam ezt a lépést meg a tíz perc várakozást. Simán nekiálltam megpárolni úgy, ahogy volt, kis vajon, sóval. Kidobta a saját levét, és úgy csináltam tovább, ahogy a főzelékeket általában szokás. A végeredményen semmiféle különbséget nem észleltem.

Kevesebb só

Sőt, inkább előnyeim származtak ebből az időspóroló lépésből: amikor besózzuk a zöldségeket, hajlamosabbak vagyunk nagyobb mennyiséget szórni ész nélkül, a főzés közben viszont könnyebb mértéket tartani a sózásban is. Mivel a zöldség nem vízben, hanem saját levében párolódik, intenzívebb lesz a saját íze, mintha a kidobott levét kiöntöttük volna.

sozas2.jpg

Tök és mások

Úgyhogy azóta kihagyom ezt a lépést szinte minden zöldség esetében, például a káposztáéban és a padlizsánéban is. A padlizsánnal kapcsolatban azt mondják, kevésbé szívja meg magát olajjal, ha sütés előtt besózzuk, és kinyomkodjuk, de én itt sem éreztem semmiféle különbséget. Az egyetlen eset, mikor tényleg szükséges ez a lépés, az az uborkasalátáé, a lében úszó uborka tényleg egyáltalán nem élvezetes.

Sütésnél?

Főzésnél, párolásnál semmiképp nem kell besózni őket előre, de mi a helyzet a sütéssel? Nemrég volt az egyik kedvenc főzős oldalamon vita erről. Itt az volt a kérdés, kidobják-e a nedvességet magukból a zöldségek sülés közben, ha az elején sózzuk meg őket? A kísérletek azt bizonyították, hogy nem, éppen csak annyit engednek ki, amennyitől könnyebben megpuhulnak. A hangsúly itt inkább a tepsi vagy a serpenyő túlzsúfolásán van - ha nem teszünk túl sok zöldséget egymás mellé, nem fogják kidobni magukból a levet.

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr514814838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.