A legizgalmasabb indiai töltött táska: ha sütőben sütjük, hidegen is finom

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az indiai konyha tudja a legizgalmasabb húsmentes ételeket produkálni, ez szinte nem is kérdés, ha vegetáriánus lennék, teljesen átállnék rá. Ennyire izgalmasan fűszerezni, variálni semelyik másik nemzet gasztronómiája nem képes hús nélkül.

A samosa egy indiai alapétel, ezért rengeteg különböző variációja létezik. Hajtogatják háromszögbe vagy félholdba, töltik mindenfélével a zöldségektől kezdve a húsokon át egészen a halfélékig, mégis a legtipikusabb samosák zöldséggel, méghozzá többféle és gazdagon fűszerezett zöldséggel készülnek. 

A samosa másfelől szuper rejtekhely zöldségek számára olyan gyerekeknél, akik semmilyen más úton-módon nem esznek meg ilyesmit, táskákba töltve biztosan átmegy a rostán bármi. Érdekes módon nálunk az indiai fűszereket, amíg nem csípnek, nagyon szeretik, még az új ízekre kevésbé nyitott családtagok is.

Sütőben sült változat

A samosa mindig bő zsiradékban sül, most viszont én sütőben készítettem el, nem csak azért, mert így kevésbé lesz zsíros, hanem azért is, hogy ne csak frissen lehessen fogyasztani, hanem magunkkal vihessük játszótéri uzsonnának, kirándulásra, bárhova. 

A tészta egyszerű, kelesztetlen, a töltelék előkészítése sem nagy dolog, a nyújtogatás, töltögetés, hajtogatás viszont már valamelyest idő- és türelemigényesebb sport, olyanoknak való, akik szeretnek ilyesmivel bíbelődni - nekik viszont nagyon hálás terep.

Mivel a tészta térfogata nem nő sülés közben, ezért nagyon szépen lehet formázni, ettől öröm vele dolgozni, és a forma nem igényel különösebb precizitást, mégis csinos lesz a végeredmény.

Indiai zöldséggel töltött táskák (Samosa)

DSC 6329

Hozzávalók 12 adaghoz

Tészta

  • 500 gramm liszt
  • 4 evőkanál ghí/olaj
  • 2 deciliter joghurt
  • ízlés szerint

Töltelék

  • 1 darab karfiol
  • 200 gramm zöldborsó
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 0.5 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál kurkuma
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához összekeverjük a lisztet és a sót, majd az olajjal és a joghurttal se nem túl kemény, se nem túl lágy tésztát gyúrunk. Letakarva állni hagyjuk, közben elkészítjük a tölteléket. A zöldségeket feldaraboljuk, és kevés zsiradékon megpároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, elkeverjük, kissé összetörjük. Hagyjuk kihűlni. A tésztából kis golyónyi darabot tépünk, vékonyra és kerek alakúra nyújtjuk. A közepébe teszünk egy kanálnyi tölteléket, és a kört félbehajtjuk. A tészta szélét bevizezzük, és alaposan összetapasztjuk. Kívülről lekenjük olvasztott vajjal vagy ghível, és 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük