Fűszeres húsgolyók tejszínes gombamártásban – Ínycsiklandó vacsora fél óra alatt

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fűszeres húsgombócok tejszínes, gombás mártásban mártóznak meg, és tökéletesen illenek spagettihez, de bármilyen más köret vagy saláta mellé.

Amilyen hosszú a hozzávalók listája, olyan egyszerű az elkészítése - csak össze kell gyúrni a húsgolyó hozzávalóit, lepirítani a formás gömböket, majd megfőzni őket a tejszínes-gombás szószban.  

A mártást el lehet készíteni önállóan is, ha vegetáriánus fogásra vágyunk, de mivel nem egy gombás szószról írtunk már az oldalon, inkább a húsos verziót ajánlom. A húsgolyók ugyanis nagyon jól átveszik a zöldség és a mártás ízét, mivel a pirítás után abban főnek készre. 

Gombarajongóknak és gombát kevésbé kedvelőknek

A gombás szószt sokféleképpen készíthetjük: a kisebb gombákat hagyhatjuk egészben, a nagyobbakat vághatjuk negyedbe, ha szeretünk ráharapni egy-egy darabra. Ha azonban nem rajongunk különösebben a gomba állagáért, aprítógéppel daráljuk egészen picire, de az is egy jó megoldás lehet, ha a szószt, még mielőtt belekerülnek a gombócok, botmixerrel pürésítjük - azonban ebben az esetben valószínűleg nincs szükség arra, hogy liszttel is sűrítsünk. 

A húsgombócok puhák és könnyűek, úgyhogy nem nehéz a fogás: ha kuszkuszt vagy rizst választunk mellé, esetleg egy salátát, akkor kifejezetten könnyed ebéd vagy vacsora kerekedhet belőle. 

Fűszeres húsgolyók tejszínes gombamártásban

gombás-húsgombóc-recept

Hozzávalók 15 adaghoz

Húsgolyó

  • 0.75 bögre kenyérmorzsa
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 3 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 0.25 bögre parmezán
  • 550 gramm darált csirkehús
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj

Szósz

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 darab vöröshagyma (apróra vágva)
  • 1 bögre gomba (apróra vágva)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1.5 bögre alaplé
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 1 teáskanál petrezselyem
  • 0.5 teáskanál paprika
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.5 bögre tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Az olívaolaj és a darált hús kivételével gyúrjuk össze a húsgolyó hozzávalóit egy tálban. Ha egynemű a massza, mehet bele a darált hús, alaposan vegyítsük el a hozzávalókat. Formázzunk körülbelül 15-18 húsgolyót.

Melegítsük meg az olívaolajat egy serpenyőben, tegyünk bele annyi húsgolyót, amennyi kényelmesen elfér. Magas lángon pirítsuk le az oldalait a húsnak.

A szószhoz melegítsük meg egy serpenyőben az olívaolajat és a vajat. A hagymát aprítsuk össze, dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Mehet bele az apróra vágott gomba, dinszteljük 2-3 percig. Adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk egy percig. Fokozatosan adjuk hozzá az alaplevet, kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. Mehetnek bele a fűszerek és a húsgombócok is. Adhatunk hozzá még egy kis alaplevet, ha túl sűrű. 10 percig főzzük benne a gombócokat, majd mehet hozzá a tejszín is, vegyük le a tűzről.

Tetszőleges körettel, salátával tálaljuk.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük