Békebeli mentessüti a pehelykönnyű mákkoch: sült tojáshab a tésztája

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A habkönnyű mákos csoda receptjére a Mama ősöreg, megsárgult főzőkönyvében találtam rá. Bizony, akkoriban sem volt mindenben liszt, tej meg vaj. Ebben a konstrukcióban például egyik sincs.

Következésképpen a mákkoch egy tej- és gluténmentes sütemény: ha ez utóbbi valóban fontos, figyeljünk a keresztszennyeződésekre is.

Igaz, hogy cukor van benne rendesen, de szerintem ez részletkérdés. Csak azért nem cseréltem le valami egészségtudatos verzióra, mert cukorfóbiám pont nincs. De természetesen az édesítő-kérdés nyitott, ha valaki szeretné, részben vagy teljesen lecserélheti a jó kis porcukrot a szívének vagy egészségének kedvesebb alapanyagra.

A régi szakácskönyvek sokszor túloznak

A mákkochot pofonegyszerű elkészíteni. Három sorban, velősen van leírva az instrukció, de rögtön az elsőt nem követtem. Nyolc tojássárgáját tizennégy dekagramm porcukorral fél órán át keverünk. Nem kevertem fél órán át a tojást, tíz perc után izomlázam lett. Tapasztalt háziasszonyok, akiknek a marék és az egy pici tökéletes aránymutató és a fél óra az fél óra, most bizonyára arra gondolnak, mekkora egy puding vagyok. Vagy egyszerűen csak összenéznek felhúzott szemöldökkel.

Éppen úgy, ahogy a Nagyanyám és húga tették egyszer, mikor látogatóba ment hozzájuk a Terike és pecsétes volt a szoknyája. Azóta is ezen nevetünk Anyuval. A pecsétes szoknya szállóige lett, ami minden helyzetben bevethető, ha valami éppen nem tökéletes és makulátlan. Úgyhogy pecsétes szoknyájúak figyelem! Én sem kevertem fél órán át a cukrot a tojással, ráadásul kézi mixerrel dolgoztam, a mákkoch mégis összeállt és pompázatos lett. Most pedig jöjjön a várva várt recept.

Mákkoch

mak1.gif

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 8 darab tojás
  • 140 gramm porcukor vagy más édesítőszer
  • 2 deciliter mák
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál zsiradék (kenéshez)
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral jó alaposan kikeverjük. A mákot a cukros tojássárgájához adjuk és azzal is kikeverjük. A tojásfehérjét egy kevés cukorral keményre verjük. Óvatosan a mákos masszába forgatjuk. Kizsírozott, zsemlemorzsával szórt tepsibe öntjük, és 170 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Ezt is szeretjük