Bab még nem volt ilyen finom: három összetevő teszi különlegessé

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olasz minimalista, három íz alapelv még egy olyan ételt is képes hihetetlen magasságokba emelni, mint egy sima főtt bab. Nem gondoltam volna, hogy egyetlen alapanyagból olyan fogás lesz, amit nem lehet abbahagyni - de így történt.

Bár nyáron frissen fejtett babból a legfinomabb ez az étel, fagyasztottból, sőt, akár jobb minőségű konzervből is el lehet készíteni, úgy nagyon gyorsan elkészül. Ha egyik sincs kéznél, akkor száraz babból is simán előállítható, csak egy kicsivel hosszabb elkészítési idővel kell számolni. Húsmentes főétel, nagyon tartalmas köret, de akár hidegen, büféasztal szereplője is lehet. 

Nagyon sokat dob rajta, ha a másik három kiegészítő elem is jobbféle, a fehérbor, a rozmaring és a fokhagyma, mivel rajtuk múlik az egész fogás összhatása.

Az olasz receptek azt írják, hogy egyáltalán nem baj, ha egy picit túlfő a bab és a borral összeolvadva krémes bevonat képződik rajta. Ettől nem lesz szép, de annál finomabb, a minimalizmus legnagyobb dicsérete.

Rozmaringos, krémes fehér bab

rozmaringos-bab1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm fehér bab (főtt vagy konzerv)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint rozmaring
  • 2 deciliter fehérbor
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Az előzőleg puhára főzött vagy konzerv babot lecsepegtetjük. Az olívaolajon megfuttatjuk a felaprított fokhagymát, de éppen csak annyira, hogy illatozzon. Máris ráöntjük a babot, átkeverjük és aláöntjük a bort, majd a rozmaringot is belemorzsoljuk. Tíz percig a legalacsonyabb hőfokon pároljuk, gyakran átkeverjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük