Hajdinaleves az Őrség ízeivel: sűrű, krémes tejföllel és vargányával

P. Szabó Fruzsi 2019. május 24.

Az egyszerű alapanyagok harmonikus elegyet alkotnak ebben a remek tájjellegű ételben. Ez a finom, tartalmas leves az Őrség ízeivel van tele, ráadásul villámgyorsan elkészíthető.

A hajdina nagy kedvencem. Általában köretnek készítem vagy lepényt sütök belőle. Ebben a receptben némileg szokatlan módon kerül felhasználásra. Levesbetét lesz belőle, de mondhatom, igazán remekül helytáll e szerepkörben is a fantasztikus, karakteres ízű álgabona.

A társául szegődő vargányával kiegészülve a hajdina pompázatos, ám talán egy kicsit túl markáns, a krémes tejfölös lé azonban remekül ellensúlyozza a szigorú, erős ízeket.

Miért érdemes hajdinát fogyasztani?

A hajdina egyébként egy szuper alapanyag. C-, E-, valamint a B-vitamin család valamennyi tagja megtalálható benne. Jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat is, főleg káliumot, kalciumot, magnéziumot, valamint nyomelemeket, vasat, rezet és cinket. Fehérjetartalma a búzához hasonlatos, viszont teljesen gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják - a feldolgozás körülményeire azonban oda kell figyelni.

hajdina3.gif

A hajdina eredete

A hajdinát egyébként a törökök, a mongolok hozták be Európába - hozzánk a tatárok. Ezt a mai napig őrzi a neve. A hajdina elnevezés a német Heiden szóból ered, melynek jelentése istentelen, pogány. A hajdina más néven pohánka, pogányka, tatárka. Ez utóbbiak esetén sem kérdéses az eredete.

Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr9614781400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.