Isteni málnás vajkrém, amely minden süteményt megkoronáz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez egy tökéletes alaprecept a süteményrajongóknak: lehet vele cupcake-et díszíteni, be lehet vele vonni tortát, piskótát, de pohárkrém is készíthető belőle. 

A legjobb, hogy bármilyen szezonális gyümölcsből összeállítható, legyen az málna, eper, áfonya, ribizli - maximum az édességén kell változtatni -, sőt, fagyasztottból is készíthető.

Le kell szögeznem, hogy nem vagyok nagy vajkrémrajongó, de csak azért nem, mert eddig mindig ízetlen, margarinból készült, gyümölcsöt nem látott verziókat kóstoltam. Ez azonban habosra kevert vajból és friss gyümölcsből áll, tökéletesen visszaköszön a krémből a málna édes íze és gyönyörű pink színe is. Ez a krém körülbelül 18 cupcake-re elegendő.

A hibalehetőség

Az egész folyamatban egyetlen kritikus pont van, erre nagyon oda kell figyelni: ha a megfőzött málnadzsemet nem hűtjük le megfelelően és melegen vagy akár langyosan adjuk a vajhoz, az egész krém megolvad, a hozzávalók különválnak, menthetetlen lesz a máz. 

Málnás vajkrém

málnás-vajkrém-recept

Hozzávalók 18 adaghoz

  • 1.5 bögre málna (friss vagy fagyasztott) kb. 200 g
  • 1 bögre vaj (225 g)
  • 3 bögre porcukor
  • 1 evőkanál habtejszín (felverve)
  • 0.25 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő egy 2,5 dl-es bögrét, mérjük ki a hozzávalókat.

A málnát tegyük egy turmixgépbe, pürésítsük le. Nyomjuk át egy szitán, hogy eltávolítsuk a magokat.

Egy kis lábosban melegítsük meg a málnát, folyamatosan kevergessük, addig főzzük, amíg ez eredeti mennyiség egyharmadára nem csökken. (Kb. 20 perc) Olyannak kell lennie, mint a dzsemnek. Tegyük a hűtőbe pihenni.

Egy nagy tálban verjük a vajat habosra. Keverjünk bele robotgép segítségével 2 bögre porcukrot. Utána kanalazzuk bele a málnadzsemet - hidegen, nehogy megolvassza a vajat. Majd adjuk hozzá a csipet sót.

Keverjük bele a többi porcukrot, fél bögrénként adagoljuk, addig, amíg a mi ízlésünknek elég édes nem lesz. Mehet bele a felvert habtejszín is.

Amikor már minden benne van, keverjük magas fokozaton 30 másodpercig, és készen vagyunk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük