Mézes sárgarépa-főzelék liszt nélkül: felejtsd el a menzás ízt és emlékeket

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Arról már értekeztem, hogy az iskolai menzán kínált ételek finoman szólva sem tartoztak a kedvenceim közé. Nem emeltem ki, de a sárgarépás ételekért sem rajongtam, bár az iskolában sárgarépát csak finomfőzelékben láttam, vagy esetleg az ízetlen húslevesben úszkáltak sárgarépára emlékeztető darabkák. 

A sárgarépát viszont nagyon szeretem. Nyersen, párolva, levesbe, salátába is. A menzás emlékek pedig attól sem tudtak eltántorítani, hogy főzeléket készítsek belőle. Nagyon egyszerű és nagyon finom lett, ráadásul még rántás sem kell bele.

A legfontosabb összetevő

Ami ebben az ételben fontos összetevő, az a méz, mert bár a sárgarépa önmagában is édes, a méz még jobban kihozza az ízét, különleges aromát ad ennek az amúgy teljesen hétköznapi ételnek. Ez a főzelék ráadásul lisztmentes, pár szem krumplival sűrítem csak.

Önmagában is tökéletes, de köretnek is - én legutóbb resztelt máj mellé tálaltam. A gyerekeim az örök kedvenc, a rántott csirke mellé eszik. Anno a hozzátáplálásnál kísérleteztem ki, csak akkor még tej- és mézmentesen készítettem a különféle lehetséges allergiás reakciók miatt. Most már szerencsére semmivel nem kell vigyáznom.

Sárgarépa-főzelék

sárgarépa főzi recept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 500 gramm sárgarépa
  • 2 darab krumpli
  • 1.5 deciliter tej
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál méz
  • 1 evőkanál vaj
  • 1.5 deciliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A karikákra vágott sárgarépát és a kockára vágott krumplit vajon, fedő alatt megpároljuk, majd amikor már majdnem puha, egy pici vízzel és tejjel felöntjük, és ízlés szerint sózzuk. Pár percig még hagyjuk, hogy puhuljon.

Kiveszünk belőle egy adagot: a krumplikat és egy kis levet botmixerrel pépesítjük. Visszaöntjük a répára, összeforraljuk, majd levesszük a tűzről. Ízlés szerint mézzel édesítjük.

 Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük