Stroganoff-bélszín tejszínes mártásban: elegáns, de egyszerű főétel

Szász Eszter 2019. május 26.

Amikor először hallottam a Sztroganov vagy Stroganoff nevet, ráadásul bélszínnel, biztos voltam benne, hogy ez valami elképesztő luxusétel, amit csak szökőévben egyszer ehetünk. 

A Stroganoff-bélszín nem hagyományos orosz fogás, hanem a szakácsművészet egy viszonylag modern alkotása kis franciás beütéssel. A Stroganoff-mód - amely vékonyra vágott bélszín vagy egyéb hús tejszínes mártásban, gombával, gyöngyhagymával és szeletelt csemegeuborkával - az orosz konyhaművészetből terjedt el.

stroganoff_belszin_1.jpg

Receptje először 1871-ben jelent meg Elena Molokhovet: Fiatal háziasszonyok ajándéka című szakácskönyvében. Az eredeti mártás csak vajból, mustárból és tejfölből állt, majd a későbbiekben ezt bővítették hagyma, gomba, paradicsompüré, savanyú uborka hozzáadásával.

Változatok

A receptek háztartásonként változnak, én most kihagytam a mustárt és a paradicsompürét belőle. Stroganoff-módon bármilyen színhúst el lehet készíteni: a legismertebb bélszínből, de pulykából, sőt szárnyasmájból is finom. 

A Stroganoff-bélszín eredete

Az étel eredetének egyik legendája szerint Odesszában, Stroganoff gróf házában gyakran rendeztek nyílt asztalnak nevezett összejöveteleket, ahová szabadon járhattak művelt és jól öltözött emberek. A Stroganoff-bélszínt egy ilyen ebédre készítették. Egy másik történet szerint az idős, már fogatlan gróf számára egy André Dupont nevű francia szakács találta ki ezt a fogást. 

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr6514810656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.