A kevert piskóta alapreceptje: ebből lesznek a legjobb torták

Ács Bori 2019. május 27.

A piskóta olyan, mint az orosz rulett: soha nem tudhatod, hogy feljön-e, vagy ha feljön, utána összeesik-e, de még ha minden szépen és csodásan sikerül, akkor is pokoli nehéz szép szeleteket vágni belőle a tortához.

A titok csak annyi, hogy a szép torták alapja nem a klasszikus piskótatészta, hanem a kevert, vajas tészta. Ez sokkal egyenletesebben jön fel, tömörebb, szebben szeletelhető és általában jobban meg lehet bízni benne.

Íróval készült piskóta

Többféle is létezik, de nekem a kedvencem ez az eredetileg íróval készülő tésztarecept. Mivel írót nem mindenütt kapni itthon, ezért gyakran joghurt és tej keverékével helyettesítem ezt a hozzávalót.

i_ro_s-pisko_ta_1.jpg

Fontos, hogy a vajat nagyon alaposan kell kikeverni a cukorral, majd a tojásokkal is, ez a lépés helyettesíti a piskótáknál alkalmazott fehérjehab felverését. Az is fontos, hogy a sütőport egyenletesen keverjük el a liszttel, és aztán a száraz alapanyagokat a nedves egyveleggel éppen csak összeforgassuk, de ne keverjük túl, mert attól lesz morzsálódó állagú.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr6614851732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.