Epret a gazpachóba? Miért ne! Különleges tavaszi változat

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindjárt itt a nyár, a forróság. A szezon egyik nagy kedvence a hűsítő, krémes, spanyol zöldségleves, a gazpacho. Bár tipikusan egy nyári ételről van szó, egy kis csavarral könnyedén tavaszias fogás kreálható belőle. Úgyhogy elő a turmixgépeket: Gazpacho con fresas, azaz epres gazpacho. Íme.

Meglepőnek tűnhet ez a párosítás. De szavamra mondom, a sós-ecetes zöldséges íz remekül kiegészül a harsány, édes eperrel. Nincs miért tartani tőle.

Gyorsan megvan

Ráadásul könnyen és gyorsan elkészíthető, ami nagy előny, mondjuk egy fárasztó, szombati piacozás után, mikor jól bevásároltunk és tele a kamra gyönyörű, friss áruval, még sincs kedve az embernek az órákon át tartó főzőcskézéshez, hosszan tartó konyházáshoz.

Ilyenkor a legjobb választás egy jó kis krémleves. A gazpachót még főzi sem kell. Csak egy kis előkészítés szükségeltetik hozzá: zöldségmosás és -darabolás, a többit pedig a turmix elvégzi. Érdemes nagyobb adagot készíteni belőle és jól behűteni.

Laktató leves

A gazpacho egy finom és tartalmas leves. A friss zöldségek - és adott esetben gyümölcs - mellett kenyér is kerül bele, úgyhogy nem kell attól tartani, hogy egy fél órán belül éhesek leszünk utána.

Gazpacho eperrel

epresgazpachorecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 800 gramm paradicsom
  • 400 gramm eper
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 darab kígyóuborka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 120 milliliter olívaolaj
  • 80 milliliter víz
  • 50 gramm kenyér
  • 1 csipet só és bors
  • 1 teáskanál balzsamecet
Recept idők

Elkészítés:

Az alapanyagokat alaposan megmossuk. A paradicsom csumáját kivágjuk, az eper szárát eltávolítjuk, a kígyóuborkát meghámozzuk, a lila hagymát megpucoljuk, a fokhagyma gerezdet szintúgy.

A zöldségeket és a gyümölcsöt nagyobb darabokra vágjuk. A kenyeret összecsipkedjük, és az előkészített zöldségekhez adjuk.

Sóval, olívaolajjal, egy kevés balzsamecettel és hideg vízzel pürésítjük. Hidegen tálaljuk.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük