Mindenmentes vegán vaj házilag: laktózérzékenyeknek is kiváló

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vegán vaj szuper alternatíva a laktózérzékenyek számára. Pár perc alatt összedobható, és nem tartalmaz se pálmaolajat, se más emulgeálószert, természetes anyagokból áll össze.

Ezt a szuper receptet a virtualvegan.com oldalán találtam, ahol számos nagyszerű, mindenmentes alternatívával találkozhatunk. A vaj alapját a mandula és a növényi tej adja. A mandulaliszt gazdag ízt, krémes állagot biztosít, de arra figyeljünk, hogyha őrölt mandulát használunk, akkor héj nélkülit daráljunk, különben barna lesz a vajunk. 

Sóshoz és édeshez is passzoljon

Növényi tejből ne használjunk szójatejet vagy dobozos kókusztejet, minél enyhébb ízű, cukrozatlan, natúr változatot válasszunk, hogy jó legyen sós és édes ételekhez egyaránt. Olyan vajat kell kapnunk a végén, ami süteménykrémhez és szendvicshez is tökéletes. Az egyik legjobb választás a kesudiótej, sokkal krémesebb állagot és gazdagabb ízt ad.

A két extra hozzávaló

Két különlegesebb hozzávalót igényel a recept. Az egyik a finomított kókuszolaj. Ez mindenképpen finomított kell, hogy legyen: ha nem az, az egész vajunk kókusz ízű és illatú lesz, mindent el fog nyomni annak az aromája. 

A másik az inaktív vagy nemes élesztőpehely. Ezt nem tészták kelesztéséhez használják és nem is hasonlít az íze az élesztőjéhez. Valójában egy vegán sajthelyettesítő, sajtos, diós aromákkal rendelkezik és selymes állagot biztosít. Nem kötelező eleme a receptnek, de ízben és állagban is ad egy pluszt. 

Vegán vaj

vegánvajrecept

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 8 evőkanál mandulaliszt/őrölt mandula (fél bögre)
  • 150 milliliter cukrozatlan növényi tej (de nem szója vagy kókusz)
  • 2 teáskanál inaktív/nemes élesztőpehely
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál almaborecet
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 240 milliliter finomított kókuszolaj (olvasztott)
  • 1 csipet kurkuma
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a mandulalisztet, a tejet, a sót, a kurkumát, az élesztőpelyhet és az ecetet egy turmixgépbe, és alaposan dolgozzuk össze.

Ne hagyjuk túlmelegedni a gépet, inkább kevesebb ideig többször dolgoztassuk, amíg a massza egynemű és krémes nem lesz.

Adjuk hozzá a kókuszolajat és az olívaolajat, a legmagasabb fokozaton dolgozzuk össze, amíg selymes, levegős nem lesz.

Öntsük egy légmentesen zárható edénybe vagy befőttes üvegbe, és tegyük a hűtőbe pár órára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük