Túrókrémtorta eperrel - Hogyan legyen lágy, de szeletelhető a töltelék?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sok ételt rontottam már el életemben sokszor, sokféleképpen, mégis a listát magasan a túrótorta vezeti. Egyáltalán nem könnyű az ideális állag és a tökéletes íz eltalálása sem.

Volt már olyan, hogy a teljes torta abban a pillanatban szétfolyt az asztalon, hogy levettem róla a gyűrűt, de előfordult az ellentéte is, amikor kemény és gumis lett az állaga. Akkor legalább szépnek szép volt, de nem finom. Volt középkategóriás kudarcom is, mikor szét ugyan nem folyt, de nem szeletelhető, inkább csak amolyan kanalazható állagú lett.

Aztán elég nehéz eltalálni az édesség ideális mértékét is, nekem a receptek által megadott cukormennyiség szinte minden esetben sok. De a túl kevés sem jó: ezen viszont csak a kóstolgatás segít. 

Tejföllel és mascarponéval a tökéletes állagért

A különböző túrótorták általában változó arányban keverik a túrót és a tejszínhabot, de sokan teszik krémesebbé, illetve savanykásabbá az állagot mascarponéval vagy tejföllel. Én is fokozatosan, tortáról tortára haladva egyre inkább ebbe az irányba haladtam, míg mostanra a tejszínhab egészen eltűnt, tejföl és mascarpone keveréke vette át a helyét. Így krémesebb lesz, de a tejföl miatt picit fanyarabb és könnyebb.

A zselatinlap kihagyhatatlan elem

Ami pedig az állagot illeti, nekem kizárólag a zselatinlap működött eddig, az az egyetlen, amit sikerül teljesen egyenletesen eloszlatnom a masszában, és szép szeletelhetőre, de nem gumisra hűl össze a torta néhány óra alatt.

Ehhez a tortához szuper a korábban megírt kevert, írós piskóta, egyszerű és jól szeletelhető, nagyon puha és elronthatatlan.

Túrókrémtorta

túrókrém-torta - 1

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 1 darab kevert írós piskóta
  • 300 gramm túró
  • 200 gramm mascarpone
  • 200 gramm zsíros tejföl
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 6 darab zselatinlap
  • ízlés szerint eper
Recept idők

Elkészítés:

Sütünk egy adagot a fent linkelt piskótából, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd kettévágjuk.

A tejföl mennyiségét kimérjük, majd egy evőkanálnyit átmerünk belőle egy kis lábosba. A túrót krémesre keverjük a cukorral, vaníliával, a maradék tejföllel és mascarponéval, megkóstoljuk, hogy elég édes-e. Ha nem, adunk még hozzá cukrot.

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk öt percre. Kicsavarjuk belőle a vizet, majd a lábosba tesszük a félretett tejfölhöz, és alacsony lángon, kevergetve feloldjuk benne. Ha teljesen folyékonnyá vált, belekeverjük a túróba, ügyelve rá, hogy nagyon egyenletesen elkeverjük. Ízlés szerint szórhatunk a krémbe friss epret is, de csak pár szemet.

Az egyik tortalapot visszatesszük a tortakarikába, amiben sült. Rátöltjük a túrókrémet, majd a tetejére fektetjük a másik piskótalapot. Lefedjük folpackkal, és minimum 4 órára behűtjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük