Egzotikus bárányköfte: a Közel-Kelet ízei és színei a tányéron

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A köfte tulajdonképpen egyfajta fasírt. Ez elsőre nem hangzik túl egzotikusan, de minden csak az alapanyagokon és a fűszerezésen múlik.

Nem csak rossz időben, nyáron is vágyunk a színekre a tányéron, napsütéses időhöz színpompás menü illik. Gondoltam, ezt a Közel-Kelet receptjeiben megtalálom.

Nézelődtem, olvasgattam és rábukkantam egy komplett libanoni menüsorra, amit el is készítettem és fel is találtam a tradicionális ízekre hangolt családomnak a születésnapom alkalmából rendezett vacsorán.

Volt már több hasonló szakítsunk a hagyományokkal típusú próbálkozásom, de az általában csak kiakasztotta a családot. Ez alkalommal azonban nem így történt: az ízek és a színek kavalkádja őket is lenyűgözte. A pompázatos lakoma egyik fő eleme a bárányköfte volt, a színekről pedig a gránátalma és a répasaláta gondoskodott. 

Bárányköfte

baranykofte1.gif

Hozzávalók 5 adaghoz

  • 1 kilogramm darált bárányhús
  • 3 teáskanál őrölt kömény
  • 2 teáskanál őrölt koriander
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 marék menta
  • 2 teáskanál
  • 1 teáskanál bors
  • 1 evőkanál zsír
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát, mentát finomra aprítjuk. A fokhagymagerezdeket a fokhagymanyomón átpréseljük.

A fűszereket, tehát a köményt, a koriandert, a mentát, valamint a hagymát és a fokhagymát a húshoz adjuk. Hozzákeverjük a zsírt is, végül sózzuk, borsozzuk a húsmasszát.

Vékony, hosszúkás, kolbászforma fasírtokat formázunk belőle, és pihentetjük egy rövid ideig.

Egy serpenyőt, vagy ha van, egy grillserpenyőt vékonyan beolajozunk, felforrósítunk. A fasírtokat oldalanként 4-5 percig sütjük, vagy addig, amíg már nem ragadnak a serpenyőhöz.

Gránátalmamaggal megszórva tálaljuk, adhatunk mellé sűrű joghurtot, pitát, köményes répasalátát.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük