Tejfölös uborkasaláta anyukám receptje alapján: nincs nélküle vasárnap

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rántott csirke, krumplipüré és a tejfölös uborkasaláta sokáig kigolyózhatatlan fogás volt vasárnaponként nálunk. A krumplipürét néha sült krumplira vagy petrezselymes krumplira cserélte anyu, de a menü nem változott.

Később, amikor nagyobbak lettünk és elköltöztünk, a vasárnapi közös ebédek megritkultak, kevesebbszer szerepelt benne ez az ételsor - bizony, sokszor hiányzott is.

A legnagyobb kedvencem a tejfölös uborkasaláta volt, imádom a tejfölt minden formában, amibe csak lehet, teszek. Amikor étteremben rendelem a favoritom, még sosem éreztem ugyanazt az ízhatást, mint az otthon készített salátában. Oké, van benne ecet meg a tetején tejföl, de nem győzött meg. 

Az arányokon múlik minden

Amikor saját háztartást kezdtem vezetni, akkor határoztam el, hogy mindenképpen megcsinálom - mi máshoz, mint rántott csirkéhez és krumplipüréhez. Próbáltam fejből kitalálni az arányokat, de az elsőt el is rontottam. A tökéletes tejfölös uborkasaláta elkészítése bizony nem is olyan egyszerű, nagyon sok minden múlik a helyes arányokon.

Az első próbálkozásom eredménye egy túlságosan tejfölös, brutál fokhagymás saláta lett, amit udvariasságból megevett a családom, de tudom, hogy nem ilyenre vágytak. A kezdeti nehézségek után a sok próbálkozásnak meglett az eredménye, és ma már bizton állítom, hogy tökéletes az ízharmónia. 

Tejfölös uborkasaláta

ubisalirecept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 darab kígyóuborka
  • 1 doboz tejföl (20%-os)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz
  • opcionális pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

Az uborkát meghámozom (nálunk nem szeretik a héját, de rajta is lehet hagyni), majd uborkagyalun szép vékonyra legyalulom. Egy tálba teszem, besózom, és legalább fél órát állni hagyom. Amikor már levet eresztett, jól kinyomkodom, félreteszem.

Egy másik tálban kikeverem a salátaöntetet: egy evőkanál 10 százalékos ecetet két evőkanál vízzel és egy evőkanál cukorral. A fokhagymát összezúzom, az öntethez keverem.

Ráöntöm az uborkára, majd ráborítom a tejfölt, jól összekeverem, és fél órára a hűtőszekrénybe teszem. Tálaláskor szórhatunk rá egy pici pirospaprikát is ízlés szerint.

Fotó: Szász Eszter/Sóbors

Ezt is szeretjük