Mazsolával párosítottuk a friss spenótot, nem bántuk meg

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spenót is, sok más mellett, egy olyan zöldségféle, amit kizárólag egyféleképpen eszünk. Főzeléknek. Hát persze, hogy a legtöbben utálják, hiszen ez csak egy arca a százezerből.

Mint minden alapanyag, a spenót is annyiféle tud lenni, ahányféleképpen párosítjuk, fűszerezzük. Fűszerként is kizárólag a szerecsendió az, ami megszokott párja ennek a zöldnek, pedig szuperül mennek hozzá a közel-keleti fűszerek, a római kömény, a koriander, a fahéj vagy ezek keveréke, nagyon érdemes kísérletezni. 

Leveles spenótból

Arról, hogy a spenót leveles formában a legfinomabb és nem pürének, már többször is írtunk: aki épp nem jut ki piacra, annak érdemes a szupermarketek fagyasztóiban is tüzetesebben körülnéznie, mert egyre több helyen lehet kapni leveles vagy darabolt formában fagyasztott spenótot. Arra viszont muszáj odafigyelni, nehogy beleszaladjunk az előre ízesített, fokhagymaporozott termékekbe, ezek egész elképesztően rettenetesek. 

A mazsola nemcsak édességekbe és müzlikbe való, hanem arra is nagyon jó, hogy fűszeres, összetett ízvilágú ételekben képezzen izgalmas állag- és ízbeli kontrasztot. Tudom, hogy sokak számára ellenség a túróba keveredő mazsola, de hátha a spenóttal ez nem így lesz.

Fűszeres spenót mazsolával

mazsolas-spenot - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1000 gramm friss spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 csipet fahéj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 2 deciliter joghurt
  • 2 marék mazsola
  • 2 marék dió
Recept idők

Elkészítés:

A spenótot alaposan megmosom, kissé feldarabolom. Egy nagy lábosban olajat melegítek, beleteszem a reszelt fokhagymát és a fűszereket. Hozzákeverem a spenótot és a mazsolát, és fedő alatt éppen csak addig párolom, míg össze nem esik. A tejetén néhány kanál joghurttal és durvára tört dióval tálalom.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük