Csípős ázsiai tésztasaláta mogyorós szósszal és friss zöldségekkel

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a tésztasaláta nem az, ami a nyolcvanas években került a büféasztalokra, inkább nem is kellene így neveznünk, nehogy bárki véletlenül arra asszociáljon.

Azokkal a túlmajonézezett, mirelit zöldségekkel súlyosbított tésztás trutyikkal ellentétben ez egy izgalmas, csípős, savanykás, állagokat izgalmasan keverő, összetett étel.

A három alapelem: tészta, öntet, zöldség

Három alapelemből áll össze ez a saláta vagy hideg tészta, egyik sem ideális elnevezés. Az első a tészta, ami eredetileg kínai tojásos tészta, de lehet rizstészta is vagy akár teljesen hétköznapi spagetti. Azért jobb a tojásos vagy a rizsből készült, mert ezek nagyon jól fel tudják venni a mogyorós szószt, ami ennek az ételnek a lelke.

A második összetevő ez az öntet, amihez mogyoróvaj és zöld citrom kell, de már egyiket sem lehetetlen beszerezni. 

A harmadik elem a kiegészítő, alapvetően zöldség, de kerülhet bele maradék sült csirke is, kinek mi akad éppen a keze ügyébe. Nagyon jót tesz még neki valamilyen ropogós mag is, szezám vagy mogyoró. 

Talán a legnagyobb előnye ennek a fogásnak azon túl, hogy finom, az, hogy jól tárolható és hordozható, piknikre és munkahelyi ebédnek is ideális.

Édes-csípős, mogyorós tésztasaláta

mogyorós-szezámos tészta - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

A salátához

  • 400 gramm kínai tészta
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 2 marék zöldborsó
  • 1 darab sárgarépa
  • 2 darab újhagyma

Az öntethez

  • 3 evőkanál mogyoróvaj
  • 1 darab zöld citrom
  • 1 teáskanál csiliszósz
  • 1 evőkanál szójaszósz
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük, a zöldségeket egyforma darabokra vágjuk. Az öntethez az alapanyagokat összekeverjük egy salátás tálban, hozzáadjuk a zöldségeket, a kifőtt tésztát és nagyon alaposan elkeverjük, egészen addig, míg az öntet mindenütt egyenletesen bevonja a tésztát. Végül megszórjuk a szezámmaggal.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük