Hideg, krémes paradicsomleves, amit még főzni sem kell

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Agyő ízetlen piros golyóbisok. Végre valahára kezdetét vette az igazi, a finom édes, nyári paradicsomszezon, úgyhogy elmerültünk a jobbnál jobb paradicsomos receptekben. Kezdetnek jöjjön egy remek krémleves, amihez tényleg nem kell más, mint paradicsom és egy jó erős turmixgép.

Kisbabás anyukaként bukkantam erre a receptre. Akkoriban módfelett sokat pürésítettem és turmixoltam, úgyhogy az életrajzi helyzetemhez tökéletesen passzolt ez a leves, ezért hát nem volt kérdés, hogy el kell készítenem.

Nem árulok zsákbamacskát, egy nyers levesről van szó. A nyári forróságban elképesztően jólesik, frissít és táplál egyszerre. Az elkészítése még az egyszerűbbnél is egyszerűbb: nem kell mást tenni, mint a paradicsomot egy kevés kesudióval,friss zöldfűszerrel és vízzel összeturmixolni.

Krémes, fűszeres, hideg leves

Az eredmény hihetetlenül finom, lágy és krémes, mintha temérdek tejszínnel készült volna, pedig nem. A fűszerek jól érvényesülnek, a paradicsom és a kesudió szuper jó párosítás. Mivel nem főzzük meg a hozzávalókat, minden tápanyag megmarad a levesben. Ha valakit mégis zavarna, hogy hideg a leves, nyugodtan melegítse fel egy kicsit.

Mire kell figyelni?

Egy dolog viszont fontos. Erős turmixgép kell hozzá, különben nem lesz elég krémes a végeredmény. A kesudiót érdemes beáztatni néhány órára, mert akkor megpuhul, könnyebben turmixolható és jobban emészthető lesz.

Szóval laktózérzékenyek, ovo vegetáriánusok, vegánok és az izgalmas ízek kalandorai figyelem! Itt egy remek nyári leves, amit érdemes kipróbálni.

Nyári paradicsomleves

nyersleves3.gif

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm paradicsom
  • 1 marék kesudió
  • 4 deciliter víz
  • 1 marék bazsalikom (friss)
  • 1 kávéskanál oregánó (szárított)
  • 2 darab datolya
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 kávéskanál
  • 2 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A kesudiót 2 órára beáztatjuk. Az idő leteltével átöblítjük. A paradicsomot megmossuk, a csumáját eltávolítjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. A zöldfűszereket megmossuk, lecsepegtetjük, feldaraboljuk. A paradicsomot, a kesudiót, a zöldfűszereket a turmixgépbe tesszük. Adunk még hozzá oregánót, két kimagozott datolyát, zúzott fokhagymát, és sózzuk. Felöntjük vízzel, majd a legmagasabb fokozaton turmixoljuk simára. Ekkor alacsonyabb fokozatra kapcsolva lassan hozzáöntjük az olívaolajat. Azonnal tálaljuk.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Ezt is szeretjük