Görög saláta, ahogy mi készítjük - Nem az eredeti, de az egyik legfinomabb

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Imádom a görög salátát: magában, köretként, nassolnivalóként, bárhol és bármikor. Számtalan sokszor és módon készítettem már, de megmondom őszintén, nekem nem az eredeti vált be a legjobban.

Sokáig nem voltam nagy paradicsomrajongó, ezért a hagyományos recept nálam nem jött be, sokszor csak az uborkát és a sajtot eszegettem ki, illetve pár szem kósza paradicsomot. Szerettem volna, ha több - számomra kedvező - zöldség kerül bele, és mivel nagy paprikakedvelő vagyok, elkezdtem azt is vagdosni bele.

Paprikás verzió

Először TV paprikát, aztán kaliforniait tettem bele, és az egész család imádta. Ahogy összeérnek az ízek, elképesztően finom lesz a paradicsom-paprika-uborka hármasa, úgyhogy nálunk minden alkalommal így készül a saláta. 

Ami viszont az eredetinek kötelező eleme, de én sokszor kihagyom, az az olívabogyó. Nem mintha nem szeretném, sőt, imádom, nekem mégsem passzol annyira az íze a többi zöldséghez. Ez tényleg csak ízlés kérdése, mindenki tegyen bele nyugodtan, ha úgy látja jónak. 

Olívaolajba áztatós módszer

Fűszerek közül az oregánó jött be a legjobban. Hallottam egy olyan trükköt miszerint, ha a szárított fűszert olívaolajba áztatjuk, akkor intenzívebb, gazdagabb lesz az íze a salátába kerülve. Én azóta mindig így csinálom, és igaz vagy nem, nálam bevált az áztatós módszer.

A lényeg, hogy bárhogyan is készítjük a salátát, mindenképpen pihentessük a hűtőben legalább 2 órát, de inkább egy egész éjszakát. Az ízek csak így fognak összeérni, ráadásul a zöldségek is levet fognak ereszteni, amitől egy lédús, szaftos görög salátát kapunk végeredményül. 

Hamis görög saláta

görögsalirecept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 darab kígyóuborka
  • 4 darab paradicsom
  • 3 darab paprika (kaliforniai vagy tv)
  • 200 gramm feta sajt
  • 2 darab lilahagyma
  • 10 opcionális olívabogyó
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • ízlés szerint olívaolaj
  • ízlés szerint citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Az oregánót tegyük egy kis olívaolajba, hagyjuk benne állni, amíg előkészítjük a zöldségeket.

Vágjuk össze a zöldségeket: a kígyóuborkát mossuk meg, vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, majd negyedekbe. A paradicsomot, a paprikát kockázzuk össze. A lilahagymát ízlés szerint kockázzuk vagy szeleteljük össze. A feta sajtot vágjuk kockákra.

Tegyünk mindent egy tálba. Öntsük hozzá az olívaolajas oregánót és egy kis citromlevet is. Keverjük alaposan össze. Ízlés szerint még lehet sózni, de a feta is sóz rajta.

Tegyük a hűtőbe legalább 2 órára, hogy összeérjenek az ízek, akkor jó, ha már a paradicsom egy kis levet engedett. Hidegen tálaljuk.

Fotók: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük