Mi a különbség a tejszín és a főzőtejszín között?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Csak azért, mert alacsonyabb a zsírtartalma, még nem érdemes főzőtejszínt vásárolnunk, sokkal jobban járunk a teljes értékű eredetivel, amiknek finom az íze és sokkal jobban beválnak főzésnél is.

Mi az a tejszín?

A tejszín, mármint az igazi, minimum 30-35 százalékos zsírtartalmú, amit habtejszínnek neveznek, gazdag, ízes, illatos, csodálatos dolog, ami saját összetevői által képes kemény habbá, mesésen sima krémmé vagy sűrű mártássá alakulni egy-egy desszertben vagy főételben. A boltokban ilyet nemigen találni, legtöbbször csak dobozos, tartósított verzióban, inkább a főzőtejszínre van kereslet. 

A habtejszín se mind fenékig tejfel

De nem csak ez a baj: az a kevés habtejszín is, amit tartanak a boltok, gyakran tele van adalékanyagokkal és cukorral - minél alacsonyabb a zsírtartalma, annál többel. A zsír állagot és ízt ad, ha ezt a termékből kivonják, vizes lötty lesz belőle.

Ez az egyik probléma, a másik, hogy az embert általában zavarja a termékek természetes állaga, ami nem mindig egészen sima és egynemű, így van ez a tejszínnel is. Abban a tejszínben, amihez nem adtak semmilyen adalékanyagot, állás közben szétválhat a zsír és a víz, így nem lesz szép. A magas zsírtartalmú tejszíneknél gyakran előfordul, hogy a doboz sarkából ki kell nyomkodnunk a sűrű tejszínt, és ez sokakban azt a sejtelmet kelti, hogy a termék romlott, pedig csak jó magas a zsírtartalma.

tejszin 1

Szétválás ellen: karragén

Szinte minden tejszínben vagy ahhoz hasonlító termékben található karragén (száma: E407), ami éppen a fent leírt természetes szétválást akadályozza meg, így minden vevő nyugodt maradhat. A karragén az emberi test számára feldolgozhatatlan anyag, így elméletileg nem okozhat gondokat, és a szabályozás azt sem korlátozza, mennyit adhat a gyártó egy-egy termékhez. 

Gumik és mások

A főzőtejszínekben, mivel általában csupán 10 százalékos a zsírtartalmuk, nemcsak karragén, hanem egy csomó minden más is található, amivel a kivont zsírt pótolják. Zsír híján nincs elég segédanyag, ami a sűrű állagot adná neki, ezért tesznek bele például szentjánoskenyérlisztet, guargumit, cukrot, kukoricakeményítőt és így tovább. Mind a zsír mesés sűrítő hatását és gazdag ízét igyekeznek pótolni. A részemről én inkább veszek igazi tejszínt és használok belőle kevesebbet, ha félek a zsírtól, vagy veszek tejet és sűrítek otthon azzal, amivel nekem jólesik. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük