Mi a különbség a tejszín és a főzőtejszín között?

Ács Bori 2019. június 11.

A főzőtejszín nem tejszín, hanem műanyagokkal módosított lötty. Azért, mert a termékek elé előtagot tesznek a gyártók, még ne hagyjuk magunkat megtéveszteni és rossz minőségű termékeket vásárolni.

Mi az a tejszín?

A tejszín, mármint az igazi, minimum 30-35 százalékos zsírtartalmú, gazdag, ízes, illatos, csodálatos dolog, ami saját összetevői által képes kemény habbá, mesésen sima krémmé vagy sűrű mártássá alakulni egy-egy desszertben vagy főételben. A boltokban ilyet nemigen, vagy ha mégis, akkor csupán egyfélét tartanak, míg főzőtejszínből legalább öt-tíz különböző kiszerelésű és márkájú verzió létezik. 

A habtejszín se mind fenékig tejfel

De nem csak ez a baj: az a kevés habtejszín is, amit tartanak a boltok, gyakran tele van adalékanyagokkal és cukorral - minél alacsonyabb a zsírtartalma, annál többel. A zsír állagot és ízt ad, ha ezt a termékből kivonják, vizes lötty lesz belőle.

Ez az egyik probléma, a másik, hogy a vevőket és a gyártókat valamilyen rejtélyes oknál fogva zavarja a termékek természetes állaga. Abban a tejszínben, amihez nem adtak semmilyen adalékanyagot, állás közben szétválhat a zsír és a víz. Ha egy jobbféle tejszínt kibontunk, abban biztosan észlelni fogunk ilyesfajta szétválást, de ez teljesen rendjén való dolog.

tejszin_1.jpg

Karragén

Szinte minden tejszínben vagy ahhoz hasonlító termékben található karragén (száma: E407), ami éppen a fent leírt természetes szétválást akadályozza meg, holott azzal a világon semmi gond nincs. A karragén az emberi test számára feldolgozhatatlan anyag, így elméletileg nem okozhat gondokat, és mennyiségi korlátozás nélkül adható bármihez. 

Gumik és mások

A főzőtejszínekben viszont nemcsak karragén, hanem egy csomó minden más is található, például szentjánoskenyérliszt, guargumi, cukor, kukoricakeményítő és így tovább. Mind a zsír mesés sűrítő hatását igyekszik pótolni. A részemről én inkább veszek igazi tejszínt és használok belőle kevesebbet, ha félek a zsírtól, vagy veszek tejet és sűrítek otthon azzal, amivel nekem jólesik. 

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr6514869666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.