Klasszikus piskótatekercs krémes, gyümölcsös töltelékkel - Puha és nagyon finom

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Közvetlenül azután, hogy ráébredtem arra a nagy igazságra, miszerint a tortákat valójában nem piskótából a legcélszerűbb készíteni, sikerült eljutnom addig, hogy a piskótatekercs sem feltétlenül piskótából a legjobb.

Mert a piskótatekercset is igen könnyű elrontani. Túlsül, nyers marad, összeesik, vagy néhány másodperccel lekésed azt a mágikus pillanatot, mikor még könnyen feltekerhető, és véged van, menthetetlenül széttörik, elreped, és maximum somlói galuskának törheted össze, tekercs az életben nem lesz belőle.

Nem így van ez a csodatésztával, ami a tortáknál is nagyon nyerő. Sokkal megbízhatóbban feljön, és mégis könnyű, puha lesz a tésztája, ha pedig már egyszer megemelkedett, nem esik össze. Így aztán tovább lesz tekerhető is, de azért itt is nagyon fontos odafigyelni az időzítésre. Ha teljesen kihűl, már nem lehet feltekerni, de tűzforrón sem jó hozzányúlni.

Tölteléknek mehetne bele a baracklekvártól kezdve a mogyorókrémen át bármi, de most a legjobban a könnyebb krémek esnek és a gyümölcsök. A mascarpone nem csak eperrel, málnával és ribizlivel is szuper. A krémet lehetne lazítani tejszínhabbal, de most is a jól bevált tejfölhöz nyúltam inkább az egyszerűség és a fanyarság végett is. 

Mascarponekrémes piskótatekercs

piskótatekercs - 1

Hozzávalók 6 adaghoz

A piskótához

  • 250 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 125 gramm vaj
  • 3 darab tojás
  • 200 gramm író

A krémhez

  • 500 gramm mascarpone
  • 100 gramm tejföl
  • 4 evőkanál porcukor
  • 200 gramm eper/málna
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a sütőport és a sót alaposan elkeverjük és félretesszük. A puha vajat kézi vagy gépi habverővel kikeverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük az írót (vagy fél adag joghurtot-fél adag tejjel elkeverünk), majd végül beleforgatjuk a száraz alapanyagokat is. Egy sütőlapot kibélelek sütőpapírral, és megpróbáljuk úgy rákenni a tésztát, hogy mindenütt egyenletes legyen. 175 fokos, előmelegített sütőben körülbelül 10-15 perc alatt sül meg. Amikor megsült, kivesszük, és egy kiterített konyharuhára borítjuk. Hagyjuk pár percet hűlni, majd nagyon óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a konyharuhával együtt feltekerjük. Így hagyjuk egészen kihűlni. Közben elkészítjük a krémet: a mascarponét simára keverjük a cukorral és a tejföllel. A kihűlt tésztát megkenjük a krém háromnegyedével, megszórjuk a gyümölccsel és feltekerjük. A maradék krémmel kívülről kenjük be a tekercset. A tetejét néhány szem vagy szelet maradék gyümölccsel díszítjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük