Nyári pörkölt friss borsóval és zamatos csiperkével - Hús nélkül is isteni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nyár van és ilyenkor kevésbé kívánjuk a húst hússal ételeket. A hagyományos ízek azonban ilyenkor is jól esnek. Egyik leghagyományosabb ételünk a pörkölt jó kiindulópont, mivel hús nélkül is remekül működik.

A nyári pörkölt maga csoda. Mert ilyenkor van friss szabadföldi paradicsom és paprika, amitől a szaft ezer ízzel telik meg, dús lesz és a pompázatos.

Érdemes kísérletezni ilyenkor, mindenféle zöldséggel, bátran szemezgethetünk az egyre bővülő repertoárból. A zöldségeket nem kell soká főzni, így hamar könnyed, mégis tartalmas lakoma rittyenthető.

Friss borsóból pörkölt

Ez alkalommal borsó pörköltet készítettem egy kevés barna csiperkével. A borsót együtt fejtettük ki a gyerekekkel és módfelett élvezték a dolgot. Így az ebéd is jobban esett. Tésztát készítettem a pörkölthöz, ami talán nem a legautentikusabb, de ez alkalommal az apró népnek akartam kedveskedni - ha már annyit segédkeztek - és mivel ők legszívesebben tésztában utaznak, hát ez lett a pörkölt kísérője. De természetesen összüthetünk egy jó kis nokedlit is mellé, vagy éppen egy kevés főtt gabonával is tálalhatjuk ezt a remek kis fogást. Adjunk mellé friss salátát, savanyúságot.

Borsópörkölt csiperke gombával

porkolt1.gif

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 darab paradicsom
  • 1 darab paprika
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 0.5 kilogramm gomba
  • 0.5 kilogramm zöldborsó
  • 1 kávéskanál
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát a paradicsomot és a paprikát apróra daraboljuk. A gombát röviden átöblítjük és alaposan átdörzsöljük, megtisztítjuk. A gombát nagyobb darabokra vágjuk. A borsót kibontjuk.

A hagymát kevés zsiradékon dinszteljük. Hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot, hagyjuk, hogy levet eresszen. A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát. Visszahúzzuk a tűzre és néhány percig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát és a borsót. Sózzuk. Közepes lángon fedő alatt készre pároljuk.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Ezt is szeretjük