Sajtmártásos csirke, az univerzális kedvenc: minden generáció szereti

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gyereketetés megunhatatlan és érvényét sosem vesztő játszótéri téma. Az enyém a húst nem eszi meg, a tiéd a zöldséget, vagy csak tésztán él, jobb esetben 3-4 féle ételt fogad szívesen, és ezeket rotálva él hétről hétre a család.

Ami még a jobbik eset, de mégis halálosan unalmassá tud válni egy idő után. Nemcsak ezért nem érdemes beletörődni abba, ha csak néhányféle ételt szeret a gyerek, hanem azért sem, mert a legtöbb ovis-kisiskolás ízlése párhavonta képes száznyolcvan fokos fordulatot venni. Minden szakértő egyhangúlag azt javasolja, hogy sose adjuk fel, mert simán lehet, hogy a kedvenc ételünket is meg fogja szeretni a nyolcadik próbálkozás után. 

Univerzális kedvenc

Addig is, míg sikerül a finnyás ovissal megkedveltetni a brokkolit, itt egy univerzális gyerekkedvenc, a legszélesebb körben tesztelt, 2-60 éves korosztálynál működőképes, generációkat még a csirkepaprikásnál is erősebben összekötő sajtmártásos csirke.

Anyukám a világ legpraktikusabb szakácsa, ez is az ő találmánya. Igazából egy teljesen egyszerű besamelmártást készít, amibe sok-sok sajtot tesz, majd ezzel önti nyakon a megpirított csirkemellcsíkokat.

Az étel jellegét azzal változtathatjuk ilyen-olyan irányba, hogy milyen sajtot vagy sajtokat használunk hozzá: a legjobban nálunk a Grana Padano működik, de más, keményebb sajtokkal is érdemes kísérletezni.

Sajtmártásos csirkemell

sajtmartasos-hus - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

A csirkéhez

  • 500 gramm csirkemell
  • 2 evőkanál olaj
  • 0.5 teáskanál

A mártáshoz

  • 3 deciliter tej
  • 50 gramm vaj
  • 25 gramm liszt
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 200 gramm reszelt sajt
Recept idők

Elkészítés:

Először elkészítjük a besamelt. A tejet nagyon forróra felmelegítjük. Egy kis lábosban felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, és kis adagokban, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a forró tejet, és addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ekkor lehúzzuk a lángról, sózzuk, adunk hozzá egy kevés szerecsendiót és belekeverjük a reszelt sajtot is.

A csirkét csíkokra vágjuk, és egy mély serpenyőben az olajon hirtelen megpirítjuk. Amikor átsült, ráöntjük a mártást.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük