A legsűrűbb, legédesebb házi ketchup receptje

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nemcsak azért érdemes házilag ketchupot készíteni, mert így nem kerül bele semmi fölösleges, hanem azért is, mert így sokkal, sokkal finomabb lesz, amit a krumplira nyomunk.

Érett paradicsom, cukor és fűszerek. Ennyiből kellene állnia az igazi, tökéletes ketchupnak. Ilyet azonban boltban sehol nem találni. Akármilyen drága flakont választok, biztos, hogy a két ideális hozzávalón túl tartalmazni fog egy rakás fölösleges cuccot, adalékanyagot, állományjavítót és még ki tudja, mit. A legnagyobb baj a bolti változattal még csak nem is ez, hanem az íze: nem finom, csak az édesítő vagy cukoríz ragasztja össze a szájat, a paradicsom igazi zamatából általában semmi nem jön át.

A legfontosabb: a sűrűség

A jó ketchup olyan sűrű, hogy megáll a sült krumpli tetején. Ha ezt az állagot szeretném elérni, akkor egy teljesen egyszerű, bár időigényes technológiai eljárást kell elvégeznem a sima paradicsomszószon. Ez a módszer a zöldséglé sűrítése, amelyet két úton érhetek el: sütéssel vagy főzéssel. Az előbbi trükk hódít mostanában: a legtöbb külföldi gasztroblogger és szakács sütve készíti. Amikor a paradicsom megsül, az íze elképesztően intenzív és tömény lesz, a benne lévő cukor karamellizálódik és sokszoros erővel fejti ki hatását.

Ha nincs érett paradicsom

Bár a legcsodálatosabb eredményt akkor érhetem el, ha a paradicsomtól kezdem a receptet, még akkor is messze túlszárnyalhatok minden bolti terméket, ha üveges passzírozott paradicsomot vagy konzerv daraboltat veszek alapul. Az alapanyaggal kapcsolatos döntés azon is múlik, milyen paradicsomot tudok beszerezni: ha a legjobb fajta hazai paradicsomból terem a kertben rekeszszám, mindenképp abból készítem, viszont ha csak üvegházi van elérhető magasságban, sokkal jobban járok a félkész termékkel.

A paradicsom kísérői

A sűrítést csinálhatom egyszerűen fűszerek és némi cukor társaságában, vagy kiegészíthetem, gazdagíthatom az ízt zöldségekkel. A ketchupba leginkább a hagyma, a fokhagyma, a zellerszár, esetleg az édeskömény illik, az is sokat dob a végeredményen, ha nagyobb darabokban a tepsibe vagy a serpenyőbe dobom a paradicsom mellé.

A fűszerek

A ketchupba minden esetben kerül cukor - a paradicsom édességétől függő mennyiségben. Kell még bele ecet, lehet balzsam-, alma- vagy akár fehérborecet is, a 20 százalékos háztartási verzió nem a legjobb választás erre a célra. A fűszerek közé választhatok szegfűszeget, szegfűborsot, pici fahéjat vagy szerecsendiót is, sőt, akár csípős irányba is vihetem a szósz karakterét egy kis csilivel.

Házi ketchup

kecsoprecept

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 1 kilogramm paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab szárzeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál
  • 3 evőkanál cukor
  • 0.5 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 0.5 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 csipet őrölt fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 180 fokosra. A paradicsomokat feldarabolom, és a tepsibe teszem. (A konzerv paradicsomokat egyszerűen beleöntöm.) Sózom, borsozom, hozzákeverem a fűszereket és a cukrot. A hagymát megpucolom, félbevágom, a zellerszárat kettétöröm, a fokhagymagerezdeket egy deszkán a kés lapjával kissé megtöröm. A zöldségeket a paradicsomhoz adom. Fedő nélkül sütöm, míg a kellő állagúra be nem sűrűsödik. Ha kell, kicsit átturmixolom vagy egy szitán átpasszírozom. Steril üvegekbe öntve tartósítom, vagy egyszerűen a hűtőbe teszem, és egy héten belül megeszem.

Fotók: Ács Bori/Sóbors 

Ezt is szeretjük